Українські підлітки мало обізнані про свої медичні права та не довіряють лікарям – експертка

Українські підлітки мало обізнані про свої медичні права та не довіряють лікарям – експертка

За дослідженням ЮНІСЕФ, українські підлітки не довіряють лікарям та соціальним працівникам. Завідуюча відділом моніторингу та оцінки соціальних проєктів Українського інституту соціальних досліджень Яременка, кандидатка соціологічних наук Дарина Павлова пояснила, з чим це пов’язано та як це змінити.

Дарина Павлова зазначила, що підлітки в Україні мало довіряють медичним працівникам, тому що сумніваються в конфіденційності їхніх звернень.

"Рівень впевненості наших підлітків у збереженні конфіденційності при зверненні украй низький. При цьому ми говоримо про працівників, які працюють у навчальних закладах, тобто психологів та медичних працівників, – пояснила експертка. – З іншого боку, ми бачимо, що багато підлітків уже обрали лікаря та уклали з ним декларацію, або самостійно, або за вибором батьків. І таких підлітків в Україні більшість".

Окрім цього, експертка додала, що українські підлітки досить мало обізнані про свої медичні права.

"У наших підлітків досить низький рівень обізнаності стосовно своїх медичних прав. Не всі підлітки знають, що вони можуть звертатися до медичних закладів без присутності батьків у медичному закладі. Також підлітки погано володіють знаннями щодо інфікування ВІЛ, і про це ми маємо говорити. Тільки 15% підлітків правильно визначають шляхи інфікування ВІЛ", – відмітила експертка.

Дарина Павлова додала, що потрібно нагадувати медичним працівникам про конфіденційність звернень підлітків. Втім, самі підлітки мають пам’ятати про те, що у випадку проблем зі здоров’ям, лікар має повідомити про це їхнім батькам.

Нагадуємо, що в попередньому році МОЗ України ініціювало важливі зміни, що чітко окреслюють права підлітків у сфері охороні здоров’я. Зокрема, планується, що з 16 років підлітки матимуть право на таємницю про стан свого здоров’я: батьки матимуть право на доступ до медичної інформації лише за згодою підлітків.

Фото: gettyimages.com