Як стати амбасадором добра у місті — розповідає засновниця Ukrainian Volunteer Service

Як стати амбасадором добра у місті — розповідає засновниця Ukrainian Volunteer Service

Ukrainian Volunteer Service — громадська організація, яка розвиває волонтерський рух та волонтерські спільноти в Україні. Як вдається їм збільшувати кількість своїх учасників? Навіщо та чому навчають 9 місяців у школі волонтерства? Про це в ефірі Радіо Промінь розповіли засновниця цієї служби Ганна Бондаренко та її членкиня Ольга Сиротюк.

Ольга Сиротюк нагадала, що волонтерство — це інвестиція свого часу, вмінь та зусиль у вирішення якоїсь соціальної проблеми. Волонтерство обов’язково  має бути добровільним та неприбутковим, тако воно повинно приносити соціальну користь. 

"Інвестувати час у волонтерство потрібно. Це треба робити для отримання внутрішнього відчуття задоволеності від того, що ви можете залучитись своїми маленькими діями до чогось великого", —  сказала Ольга Сиротюк. 

Вона зазначила, що мета Ukrainian Volunteer Service — розповсюдити волонтерство по всій Україні. 

"Ми проводимо школи волонтерства. До нас може постукати кожен, хто хоче навчитись волонтерити, організувати захід у своєму місті, і наші сертифіковані тренери приїдуть до міста, аби провести тренінг, як це правильно робити. Ми поєднуємо безпосередньо навчання, теорію і практику. На другий день ми обов’язково йдемо у фонди чи громадські організації та допомагаємо їм вирішити соціальну проблему", — розповіла Ольга Сиротюк. 

Як працює волонтерська служба розповіла засновниця Ukrainian Volunteer Service Ганна Бондаренко: "Ми, українська волонтерська служба є неприбутковою організацією, об’єднанням волонтерів, людей, які вважають своїм покликанням розвивати волонтерський рух та робити його більш привабливим. Ми в жодному разі не є надструктурою, державним органом, ми в жодному разі не є організацією, яка намагається об’єднати всіх до купи. Проте ми є тим містком, який існує і допомагає волонтерам робити це якісно та активно, а організації залучати більше людей до своєї діяльності та поширювати свої цінності через волонтерство". 

За її словами, Ukrainian Volunteer Service є  експертною організацією. "З одного боку, ми працюємо з волонтерами: об'єднуємо їх у містах, навчаємо волонтерству та тому, як правильно допомагати у різних сферах, навчаємо вирішувати не лише соціальну проблему, але як в процесі волонтерства отримувати щось цінне для себе і не вигоряти. Дуже часто волонтери приходять із світлим покликанням, а йдуть зі сльозами на очах. З іншого боку, ми працюємо з організаціями. До нас звертаються заповідники, музеї, благодійні фонди, і ми допомагаємо їм знайти волонтерів, побудувати волонтерську програму, зробити так, аби організація стала дружньою до волонтерства і таким чином залучала більше людей не лише до себе, а й до сфери, у якій вона працює", — розповіла вона. 

За її словами, команда організації зараз складається більш ніж з 50 людей по всій країні, і більшість цих людей виконує свою роботу на волонтерських засадах. Це тренери, експерти, менеджери, піарники, журналісти. 

"Дев’ять місяців — це магістерська програма з волонтерства. Вона діє 9 місяців саме тому, бо саме за цей час у людини починають формуватись не лише певні знання, а й певні навички та ставлення до життя. Протягом цього часу в рамках агенції волонтерства наша мета навчити найбільш активних волонтерів із регіонів України тому, як не лише бути волонтером самому, а як стати амбасадором добра у місті, як стати тією людиною, яка може навколо себе створювати спільноту, об’єднувати людей, допомагати людям знаходити спільну мову", — розповіла Ганна Бондаренко. 

Нагадаємо, що Ukrainian Volunteer Service народився в Impact Hub Odessa на базі молодіжної спільноти Hub Volunteer Service у 2017 році.

Детальніше про проект можете почитати тут.


Джерело: Фейсбук