Режисер Корній Грицюк про фільм "Поїзд "Київ-війна": це спроба розпочати діалог прямо в поїзді

Режисер Корній Грицюк про фільм "Поїзд "Київ-війна": це спроба розпочати діалог прямо в поїзді

Днями відбулася презентація трейлера майбутнього фільму Корнія Грицюка "Поїзд "Київ-війна", а також соціальної компанії, яка буде супроводжувати виробництво цієї кінострічки. Детальніше про це в ефірі Радіо Промінь розповів Корній Грицюк.

"Поїзд "Київ-війна" — це драматична історія поїзду "Київ-Костянтинівка" з унікальними долями, болем та надіями. Ця історія є історією сучасної України, адже лише 12,5 годин розділяють мирний Київ та це невелике промислове місто на Сході України, відразу за яким починається фронт.

Корній Грицюк сказав, що в цьому документальному фільмі героями будуть реальні люди, які їздять між Києвом та Донбасом. 

"Також у фільмі є працівники "Укрзалізниці", провідники, начальники потягів, які також їздять між Києвом та Донбасом. Це така спроба розпочати діалог прямо в поїзді. Бо цей поїзд — це щось набагато більше, ніж просто транспорт. Це дуже унікальний простір, який поєднує жителів прифронтової зони, жителів Донецька, Макіївки з іншими містами України, з Києвом. Тому для нас цей поїзд — це такий символ, один з героїв нашого фільму", — сказав він. 

Режисер розповів, як виникла ідея зняти фільм: "Я сам родом з Донецька. Я переїхав до Києва ще задовго до війни. Але все одно частина моєї родини й зараз живе в Донецьку. У 2014 році мої батьки, багато моїх друзів та знайомих були переселенцями, тому я дуже часто бував на Київському вокзалі. Когось зустрічав з цього поїзда, а когось навпаки — проводжав. Я сам їздив цим поїздом кілька разів до Краматорська, де в мене був інший проєкт. Я чув, про що розмовляють люди в цьому поїзді, про що люди розмовляють на платформах, про що говорять в Краматорську".  

Партнери фільму Український культурний фонд, який фінансово підтримав проєкт та "Укрзалізниця", яка сприяла зйомкам. 

Корній Грицюк розповів про соціальну кампанію "Почуй мене", яка супроводжуватиме виробництво цієї кінострічки.

"В ній бере участь "Укрзалізниця". Ми розробили багато листівок та плакатів з реальними пасажирами цього поїзду, бо не всі історії увійдуть у фільм, деякі історії залишаються на папері або в аудіо. Ці історії можна буде прочитати, коли їдеш в українському потязі, провідники будуть роздавати ці листівки. Бо, можливо, з тобою їдуть переселенці, військові чи волонтери або ті, хто зараз живе в Донецьку, і знає, що там відбувається. Тому це буде велика медійна компанія", — розповів режисер фільму.

Джерело: Фейсбук