У Хмельницькому стартує театральний фестиваль "Starytskyi Theatre Fest - 2019"

У Хмельницькому стартує театральний фестиваль "Starytskyi Theatre Fest - 2019"

У Хмельницькому обласному муздрамтеатрі імені Старицького 13 жовтня розпочнеться Всеукраїнський театральний фестиваль "Starytskyi Theatre Fest - 2019". Про це в ефірі Радіо Культура розповів Дмитро Гусаков, головний режисер театру.

"Окрім обміну досвідом, театральними новинками, ми маємо ще одну мету. У нашому місті поки що є єдиний театральний фестиваль – монотеатрів "Відлуння". Й наше місто заслуговує на ще один театральний фестиваль. Тому це ще одна причина, чому ми вирішили влаштувати, ба навіть оновити цей фестиваль. Бо близько семи років тому театр започаткував цей фестиваль, але, на жаль, він відбувся лише раз. Наразі ми "реанімуємо" цей фестиваль", — розповів Дмитро Гусаков.

Режисер пояснив, чому на фестивалі імені визначного українського письменника Михайла Старицького не буде жодної вистави, де він автор п’єси:

"Спочатку ми думали зробити тематичний фестиваль, а потім ми вирішили взяти ім’я Старицького як бренд, і запропонували привезти театрам ті вистави, які вони вважають за потрібне привезти, найкращі свої роботи. Але на наступний фестиваль концепція трохи зміниться і щоразу вона буде іншою, зараз театри привезуть, що вони хочуть. Наступного разу п’єси Старицького, можливо, виключно музичні вистави".

Відкриє фестиваль "Starytskyi Theatre Fest - 2019" прем’єра трагікомедії за твором Григорія Горіна "Тев’є Тевель" у постановці Дмитра Гусакова. 

"Мені подобається ця п’єса. Якось я тричі перечитував її та щоразу плакав, і вирішив, що це дзвіночок, аби задуматися, чи треба її поставити. Там порушені безліч питань. Життя єврейської родини ототожнені з життям українців, яке наразі ми відчуваємо. Наприклад, на своїй землі ми не відчуваємо себе повністю своїми, що ми їдемо десь за кордон заробляти гроші, не спроможні створити щось вартісне на своїй землі", — зазначив Дмитро Гусаков.

Фестиваль триватиме до 20 жовтня.

Фото: km.suspilne.media