"Антирейдерський закон" не розв'яже проблему силового рейдерства – депутатка Олена Шуляк

"Антирейдерський закон" не розв'яже проблему силового рейдерства – депутатка Олена Шуляк

Законопроєкт №1056-1 у разі набуття чинності розв'яже частину проблем, але не розв'яже проблему силового рейдерства. Про це в ефірі Українського радіо розповіла Олена Шуляк, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, заступник голови фракції партії "Слуга народу".

0:00 0:00
10
1x

Олена Шуляк розповіла, що законопроєкт №1056-1, у першу чергу, покликаний розв'язати проблему, так званих, "акредитованих суб’єктів" – комунальних підприємств, які могли проводити операції з реєстрації об’єктів нерухомості. Саме через такі підприємства зараз проходить значна кількість рейдерських захоплень шляхом протиправної реєстрації нерухомості, земельних ділянок або корпоративних прав.

"Ще у 2014 році Міністерство юстиції розпочало певну реформу, й було схвалене законодавство, яке дозволяло передавати функції від державних реєстраторів до, так званих, акредитованих суб’єктів. В основному це були комунальні підприємства, які зазвичай створювалися при місцевих органах влади. Кожен орган влади міг створити таке підприємство, і їх було створено декілька сотень. Це робилося якраз для того, щоб боротися з рейдерством і боротися з корупцією. Але в нашій країні ці комунальні підприємства, які були акредитованими суб’єктами, якраз і виявилися цими злочинними ланками в рейдерських схемах", – розповіла Олена Шуляк.

За словами народної депутатки, за останні 56 років відбулися тисячі рейдерських захоплень нерухомості та корпоративних прав. Кожен день відбувається 23 випадки рейдерства. Законопроєктом №1056-1 передбачено, що буде припинено діяльність акредитованих суб’єктів, і вони більше не зможуть працювати в Україні.

Вона зазначає, що документ унеможливлює рейдерське захоплення квартир громадян. 

"Але цей законопроєкт точно не розв'язує проблему силових захоплень. Це вже питання до роботи правоохоронних органів, до роботи прокуратури. Я думаю, що відбудуться певні зміни в реформуванні цих органів", – розповіла Олена Шуляк. 

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроєкт №1056-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності", який направлений на боротьбу з рейдерством. За відповідний закон проголосували 284 народних депутати. Документ передбачає внесення змін до низки законів України, які давали правові підстави відчужувати чуже майно.

Фото: Фейсбук