Мрію про міжнародний прокат — режисер Ахтем Сеітаблаєв про фільм "Захар Беркут"

Мрію про міжнародний прокат — режисер Ахтем Сеітаблаєв про фільм "Захар Беркут"

У кінотеатрі "Київська Русь" відбулася гала-прем'єра української історичної драми "Захар Беркут" режисерів Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна. Це — екранізація однойменної історичної повісті "Захар Беркут" Івана Франка. Слоган фільму — "У свободі моя сутність". Ахтем Сеітаблаєв в ефірі Радіо Промінь детальніше розповів про прем'єру стрічки.

Ахтем Сеітаблаєв зазначив, що задоволений тим, як глядачі сприйняли фільм. 

"Я мріяв про те, що буде емоційне сприйняття, повний зал, що люди будуть підходити. Але я не очікував, що так жваво будуть реагувати на деякі речі, які лунали з екрана. Зокрема, про те, що ми повинні до останнього відстоювати своє прагнення до свободи. Якщо в тебе є хоча б краплина кохання, ти зобов’язаний його відстоювати, бо на цьому базується твоє життя. Зал у ці хвилини аплодував. Було дуже приємно. Люди все бачать. Люди, які приходять до тебе дивитись кіно, живуть в одній системі координат, як і ти", — сказав він. 

 

Режисер сподівається, що глядачу, насамперед українському, сподобається їхня спроба ще раз втілити на екрані легендарний твір Івана Яковича Франка. 

Також Ахтем Сеітаблаєв мріє про міжнародний прокат цієї кінострічки. «У фільмі залучена велика кількість іноземних акторів. Якраз однією зі стратегій під час виробництва цього фільму був розрахунок на те, що саме вони повинні стати нашими хедлайнерами за кордоном задля просування України, наших традицій, літератури, культури й нашого прагнення до свободи. Підтвердженням цього є Роберт Патрік, коли він сказав, що надзвичайно поважає наше прагнення навіть під час війни опікуватися культурою і, зокрема, кіно — і це дуже круто".

Ахтем Сеітаблаєв розповів, що зараз знімає для каналу ICTV разом з Українським культурним фондом 8 серій серіалу під робочою назвою "Доброволець". "Це сучасна історія про нелегке повернення людини з війни, яка стосується кожного. І безпосередньо військового, й добровольця, іноді війною можна назвати й родинні стосунки", — розповів він. 

Нагадаємо, що сьогодні фільм "Захар Беркут" вийшов у широкий прокат. Проєкт стрічки став одним із переможців дев’ятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державну фінансову підтримку розміром 29 млн. 837 тис. 42 грн. Загальна вартість виробництва фільму становить 113 млн. 200 тис. грн.