В Києві пройде фестиваль музики Левка Колодуба: візьмуть участь практично всі столичні оркестри

В Києві пройде фестиваль музики Левка Колодуба: візьмуть участь практично всі столичні оркестри

12–17 жовтня в Києві пройде фестиваль, присвячений творчості відомого композитора Левка Колодуба. Про те, які твори можна буде почути під час фестивалю та де відбуватимуться окремі концерти — Радіо Культура розповіли народна артистка України, композиторка Жанна Колодуб, заслужений діяч мистецтв України, музикознавець Оксана Колодуб та композитор і видавець Богдан Кривопуст.

"З самого початку ідея проведення фестивалю виникла після смерті композитора, який пішов цього року. Був задум не чекати ювілею, а якимось чином показати, відтворити більшість творчого здобутку яскравого композитора зараз. Ми придумали подати проєкт на Український культурний фонд, який зголосилася подати Київська міська спілка композиторів. УКФ його підтримав, адже постать композитора є знаковою, й на початку березня ми почали планувати фестиваль. Будуть майже всі київські оркестри: Національний, естрадно-симфонічний, Національний оркестр опери та інші. Дуже приємно, що відгукнулися всі, хоча план на рік складається в січні, проте на початок сезону всі ці колективи змогли виділити час на концерти й нам удасться виконати більшу частину симфоній", — розповів Богдан Кривопуст.

Окрім сорока творів, які виконуватимуться в рамках фестивалю, буде видано оркестрові сюїти авторства Левка Колодуба.

"Частина цього фестивалю — це видання п’яти оркестрових сюїт, які є, певною мірою, візитною карткою українського симфонізму, який ототожнювався з Левком Миколайовичем. Вони всі дуже різні: сюїти абсолютно неподібні й за будовою, і за драматургією. Ми їх розішлемо у навчальні заклади й у оркестри. Також буде й презентаційне видання, яке можна буде дарувати й будь-яким установам, і музикантам", — зазначив Богдан Кривопуст.

В дев'яти концертах, розповіла Оксана Колодуб, окрім оркестрантів, візьмуть участь і студенти: "15 жовтня о 16:00 буде грати кафедра дерев’яних духових інструментів, а 17 жовтня долучиться кафедра мідних духових інструментів".

"Щодо конкретного наповнення, то 12 жовтня о 19:00 виступить Національний симфонічний оркестр України з п’ятою симфонією, концертом для труби, "Троїстими музиками" та Карпатською рапсодією в Будинку звукозапису Українського радіо. 13 жовтня ми маємо два концерти: Камерного оркестру консерваторії в малій залі консерваторії о 16:00, і о 19:00 Оркестру муніципального академічного театру опери й балету з молодим і талановитим диригентом Сергієм Голубничим. 14 жовтня відбудеться концерт "Левко Колодуб, Жанна Колодуб та учні" та "Київська камера" о 19:00 у великій концертній студії Українського радіо. 15 жовтня буде концерт в консерваторії студентського симфонічного оркестру під орудою Ігоря Палкіна. 16 жовтня маємо в Будинку звукозапису концерт духового оркестру, для якого, власне, переписано дуже багато оригінальних творів Левка Колодуба. І закриває фестиваль естрадно-симфонічний оркестр з Вікторією Жадько двома симфоніями, також у Будинку звукозапису. Тому протягом шести днів буде цікаво, адже фестиваль робився за аналогією з польськими, наприклад, 48-годинним "марафоном Гурецького", поділився Богдан Кривопуст.

Також під час фестивалю звучатимуть й твори, написані Левком Колодубом у співавторстві зі своєю дружиною Жанною, про що вона розповіла Радіо Культура: "Йдеться про спектакль "Пригоди на Міссісіпі", який іде зараз на Подолі, в Театрі для дітей та юнацтва. Під час фестивалю буде звучати сюїта з цього спектаклю".

"Варто звернути увагу й на солістів, які виконуватимуть концерти. Так, концерт для труби виконуватиме Дмитро Головін, молодий соліст Національного симфонічного оркестру, кларнетний концерт виконає Левко Мілявський, для якого композитор писав якийсь із кларнетних концертів, потім буде концерт для валторни з Володимиром Дмитрівим. А в студентських концертах є й концерт для тромбона та для фагота. Загалом буде п’ять таких заходів", — підсумував Богдан Кривопуст.

Нагадаємо, з 12 до 17 жовтня у Києві відбуватимуться концерти фестивалю музики Левка Колодуба одного з найвідоміших композиторів нашого часу, автора симфонічної музики, опер та балетів, музики до кінофільмів. Вхід на концерти вільний.

Більше про подію можна дізнатися тут.

ФОТО: Укрінформ