Пільги ветеранам надаватимуться відповідно до їхнього рангу – Третьякова про законопроєкт про статус ветеранів

Пільги ветеранам надаватимуться відповідно до їхнього рангу – Третьякова про законопроєкт про статус ветеранів

Законопроєкт щодо статусу ветеранів пропонує ранжирувати ветеранів відповідно до того, як довго вони перебували в небезпечній зоні, яких втрат і травм вони зазнали. Про це в ефірі Українського радіо розповіла голова Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів, депутатка від фракції "Слуга народу" Галина Третьякова.

0:00 0:00
10
1x

Галина Третьякова розповіла, що зараз готується законопроєкт щодо статусу ветеранів, яке визначатиме ветерана винятково як людину, яка захищала кордони, ризикуючи життям.

"Ми хотіли б ввести таке слово як "ветеран", і надати йому конотацію саме ветерана військової служби, бо з радянських часів ще збереглося поняття "ветеран трудової праці", і їх в Україні близько мільйона", пояснила депутатка.

Також законопроєкт пропонує ранжирувати ветеранів відповідно до того, як довго вони перебували в небезпечній зоні, яких втрат і травм вони зазнали тощо. Таким чином пільги, які держава надаватиме держава, розподілятимуться більш справедливо.

"Відповідно до цього ранжирування держава має кожен рік встановлювати в державному бюджеті фінансування кожної пільги, яку вона надаватиме. І якщо, наприклад, гарантується земля, то вона гарантується всім, хто входить у реєстр, у цей ранг", — зазначила Галина Третьякова.

Наразі, пояснила депутатка, часто пільги або певні блага можуть отримувати люди, які майже не були на "точці нуль", а то й узагалі потрапили до реєстру обманним чином. Наявність ранжирування допоможе ветеранам, які дійсно зазнали значних травм, втрат, стали інвалідами або втратили працездатність, належні пільги та блага.

Нагадаємо, військовий конфлікт на частині Донбасу розпочався у квітні 2014 року. Відтоді на території частини Луганської й Донецької областей проводиться антитерористична операція, а з травня 2018 року — Операція об'єднаних сил.

За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули близько 13 тисяч осіб.