Бабак: держава не буде надавати підтримку на розвиток, якщо у громади немає схеми оптимізації теплопостачання

Бабак: держава не буде надавати підтримку на розвиток, якщо у громади немає схеми оптимізації теплопостачання

Альона Бабак, міністерка розвитку громад і територій України, заявила, що держава не буде надавати підтримку на розвиток, якщо у громади немає схеми оптимізації теплопостачання. Про це вона сказала в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Як розповіла Альона Бабак, значний акцент реформ, які запроваджуватиме Міністерство розвитку громад і територій України, буде на відновленні практики просторового планування населених пунктів.

"Це відновлення всієї містобудівної документації: генеральних планів, детальних планів територій… Ми вважаємо, що ми взагалі не повинні надавати державну підтримку тим громадам, які не будуть мати наявну містобудівну документацію. Ми не можемо стимулювати подальшу хаотичну забудову та ненормальне використання земель", – пояснила Альона Бабак.

Значний розділ документації в цій галузі стосується розвитку систем комунального господарства.

"Це схеми оптимізації систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення. Відповідальністю органів місцевого самоврядування є розробка схеми, яка буде економічно і технічно спроможна забезпечити людей якісною послугою. Це буде ставитися в критерій державної підтримки громад. Якщо немає схеми оптимізації теплопостачання, держава не буде надавати підтримку на розвиток таких систем, тому що тоді в нас буде хаотичне, незрозуміле планування", – наголосила міністерка.

Читайте також: 70% об’єднаних територіальних громад залишаються дотаційними – Бабак

Реформа децентралізації триває в Україні з 2014 року. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради. Отже, саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними розв'язувати всі місцеві питання й нести за це відповідальність.

Для цього в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування.