Альона Бабак про законопроєкт щодо перспективного планування громад: політичні аспекти будемо прибирати

Альона Бабак про законопроєкт щодо перспективного планування громад: політичні аспекти будемо прибирати

Альона Бабак, міністерка розвитку громад і територій України, розповіла, що тривають спроби виключити політичні аспекти, які заважали громадам об'єднуватися. Про це вона заявила в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Альона Бабак стверджує, що великою перешкодою на шляху об’єднання громад були політики.

"Адже там, де раніше було 5 сільських голів, тепер має стати один. У кожній з цих сільських рад були представники тієї чи іншої політичної сили. А внаслідок об’єднання громад розподіл політичного впливу на карті України стає іншим. Політики проводили кампанії з "роз’єднання" виключно через те, що вони втрачали політичний вплив", – зазначила міністерка.

За її словами, наразі тривають спроби виключити ці політичні аспекти, адже саме вони заважали громадам об'єднуватися так, як це зручно й закладено історично, культурно або економічно.

"Ми подали законопроєкт, де ми прибрали з перспективного планування на рівні областей обласні ради, які дуже часто були представлені політично й виступали в ролі бар’єрів для того, щоб були почуті самі громади, їхнє бачення того, як ми маємо об’єднуватись. Тому ці політичні аспекти ми будемо прибирати", – підсумувала міністерка.

У Верховній Раді зареєстрований урядовий законопроєкт щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей (№2189). У разі схвалення цього законопроєкту, об’єднані громади створюватимуться виключно за перспективним планом, який, як і тепер, розроблятиметься обласною державною адміністрацією та затверджуватиметься Кабміном. Але процедура більше не передбачатиме етапу схвалення перспективних планів обласними радами.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що практика реалізації закону "Про добровільне об’єднання територіальних громад" виявила низку недоліків, які перешкоджають формуванню спроможних громад. Зокрема, обласні ради не завжди вчасно та раціонально приймають рішення про схвалення перспективних планів формування територій громад областей, часто політизуючи цей процес.