Володимир Шейко про "Я – Віртуоз!": хочемо вийти на рівень нацвідбору "Євробачення юних музикантів"

Володимир Шейко про "Я – Віртуоз!": хочемо вийти на рівень нацвідбору "Євробачення юних музикантів"

Другий сезон Всеукраїнського проєкту Українського радіо "Я – Віртуоз!" стартує 9 жовтня. Володимир Шейко, художній керівник Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо, та Алла Шейко, продюсер проєкту, розповіли про свої плани стосовно цього конкурсу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Алла Шейко розповіла, що проєкт "Я – Віртуоз!" – молодіжний конкурс виконавців академічної музики, заснований суспільним мовником – унікальне явище не лише для України, але й для світу.

"Я цікавилась цим питанням, дивилась сайти норвежського радіо та телебачення, баварського… Але в жодної телерадіокомпанії я не побачила якогось такого подібного проєкту. Ми створили дійсно креативний проєкт, але я до нього прийшла просто практичним шляхом", – зазначила продюсерка проєкту.

Вона пояснила, що однією з причин заснування "Я – Віртуоз!" було те, що в Україні є багато музичних колективів та виконавців високого класу, про яких майже ніхто, окрім фахівців не знав. Метою проєкту було саме розповісти про них українцям.

Крім того, додала Алла Шейко, кількість таких музикантів невичерпна. Вже зараз можна розпланувати програму проєкту на три-чотири роки вперед, орієнтуючись лише на відомі їй імена. Втім, підростають нові молоді музиканти, і їх теж будуть запрошувати до участі.

"Ми розпочинали проєкт усліпу. Це вже зараз я знаю, до яких фахівців звертатися, з ким говорити. І я думаю, що якщо у нас будуть умови для продовження, цей проєкт буде жити", – зазначила Алла Шейко.

Художній керівник Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко повідомив, що в проєкті беруть участь різні діти. 

"Якби пафосно це не звучало, це золотовалютний фонд України. Це наше надбання, наше золото. Це те, що створює імідж. По-друге, цей проект національний за масштабом і за направленням. Ми хочемо представити наших віртуозів. Враховуючи досвід і практику світову, ми зробимо якісь виїзди, якісь турне. Тому що це те, що ми можемо і що варто показувати. Це не є самоціль, це просто презентація", — сказав він. 

Володимир Шейко зауважує, що конкурс "Я – Віртуоз!" може стати Національним відбором на Євробачення Юних Музикантів (Eurovision Young Musicians) – європейський конкурс молодих виконавців академічної музики, організовуваний Європейською мовною спілкою.

"Ми хочемо вийти на рівень конкурсу, який був би і національним конкурсом, і національним відбором на Евробачення Юних. Це Євробачення відбувається раз на два роки. Я думаю, що ми увійдемо в цей ритм і досягнемо своєї мети", – повідомив Володимир Шейко.

 

"Я – Віртуоз!" –  це національний проєкт, в якому беруть участь талановиті українські діти – виконавці академічної музики, лауреати і володарі Гран-Прі всеукраїнських та міжнародних музичних конкурсів.