Як дітям та дорослим захистити свою гідність — поясняє юристка

Як дітям та дорослим захистити свою гідність — поясняє юристка

Юристка Еліна Шишкіна в ефірі Радіо Культура пояснила, як дітям та дорослим захистити свою гідність.

0:00 0:00
10
1x

Що таке "гідність"?
Говорячи про гідність, ми маємо на увазі й повагу, й самоповагу, й пошану, й рівне ставлення, сприйняття інших людей та нас самих такими, якими ми є. Насамперед, ми говоримо про повагу до себе та про неможливість бути приниженим у власних очах. Якщо ми розуміємо, що ми варті чогось, що ми рівні з іншими, то ми відчуваємо себе гідними. Тоді ми поважаємо й себе, й інших.

Як тлумачать юристи, гідність — це абсолютна категорія, абсолютне сприйняття. Вони виходять з того, що це частина людської природи. Ми народжуємося людьми, і саме по факту нашого народження людиною ми є гідні. Саме тому говориться, що гідність одного — це абсолютна категорія. Не можна принижувати гідність іншої людини чи іншу людину за якимись ознаками або просто тому, що вона тобі не подобається.

Різниця між гідністю та свободою

Свобода від гідності відрізняється тим, що свободу можна обмежити. Інколи це робиться у рамках закону правомірно. А гідність — це щось ціннісне, всередині людини, і це те що не може бути обмежене жодними законами. Про приниження гідності йдеться тоді, коли хтось ставить себе вище за інших, тому що він іншої раси, іншого кольору шкіри, іншої релігії, іншої національності тощо.

Коли дорослі кажуть дітям, що вони мають робити

"Ти маєш робити так, як я кажу, і нічого не хочу чути" — мені здається, це найбільша помилка батьків, вчителів щодо дітей. Я б не назвала це приниженням гідності, але це шлях до приниження. Це перший дзвіночок, який може вилитися в те, що дитину не просто обмежуватимуть у її свободі робити те, що вона хоче, але їй почнуть нав’язувати не властиві їй думки. Це може призвести до того, що дитина почне внутрішньо бунтувати проти цього всього, особливо, якщо це буде під час підліткового періоду. Крім того, в мене є питання до вчителів, які говорять дитині про те, що вона, наприклад, не може фарбувати волосся в якийсь колір. Це не заборонено шкільними правилами, законами та підзаконними актами. У нас досі є неприйняття інакшості, коли людина бажає виділитися чимось та запам’ятатися.

Як людині навчитися захищати себе

По-перше, усвідомити, що вона людина, усвідомлювати, що вона є гідною, вартою уваги, любові, поваги. Тільки коли ви усвідомите, що "я — особистість, я — цілісна, гармонійна", ось у такому випадку ви й зрозумієте, як себе захищати.

Держава зобов’язана створити умови, за яких людська гідність не буде порушена й принижена. Якщо є випадки приниження людської гідності, держава створює системи для покарання кривдників. Якщо ця система не працює, людина, яку принизили, має повне право пред’явити претензії державі: піти в суд, подати позов проти державного органу або іншої інституції чи людини, яка вчинила їй кривду.

Побиття й катування є яскравим прикладом приниження людської гідності. І в держави є обов’язок карати за катування навіть, якщо це поліцейські, військові та представники інших силових органів, а перед цим ефективно розслідувати цей злочин.

Фото — nastroy.net