Леонід Кравчук про ринок землі: не треба поспішати, земля — це особливий товар

Леонід Кравчук про ринок землі: не треба поспішати, земля — це особливий товар

Мораторій на продаж землі потрібно переглядати, при цьому максимально відповідально продумавши всі наслідки. Про це в ефірі Українського радіо заявив перший президент України Леонід Кравчук.

0:00 0:00
10
1x

Відкриття ринку землі, на думку Леоніда Кравчука, назріло давно, адже всі попередні парламенти відкладали земельне питання, продовжуючи мораторій.

"Дискусія навколо питання про продаж землі ведеться вже понад 20 років, це не вчора виникло питання. Замість того, щоб провести глибокий аналіз і дати пропозиції, Верховна Рада робила одне: мораторій — це найлегше. Проголосували й відпустили. Мораторій був, але він не діяв, тому що зараз, наскільки мені відомо, вже понад три мільйони гектарів землі знаходяться у власності", — говорить Леонід Кравчук. 

Він наводить приклад, що коли робили спроби побудувати окружну дорогу навколо Києва — взялися шукати землю, але виявилося, що вона вже вся у власності в людей.  

"Тобто, щоб не сталося так, що ми будемо ще і ще продовжувати мораторій, а потім і мораторію не треба буде — землі не стане. Я скажу, що не треба поспішати, і абсолютно погоджуюся: земля це не просто товар — це особливий товар. Земля на якій живе людина — це найвище загальнонаціональне багатство, воно позначене в Конституції. Ніхто не має права переступити закон, а головне — корінні, національні інтереси українського народу", — говорить перший президент.

Читайте також: Зеленський має пояснити "формулу Штайнмаєра" не в кількох словах, а покроково — Леонід Кравчук

На його думку, хоча й ігнорувати не можна, втім, до розв'язання питання ринку землі слід підійти максимально виважено, відповідально, продумати, які будуть наслідки. 

Нагадаємо, Уряд подав на розгляд парламенту законопроєкт, який має запустити продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні. Згідно з ним, з 1 жовтня 2020 року в Україні має бути відкритий ринок землі. З 2001 року в Україні неодноразово продовжували мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, його закінчується 1 січня наступного року. Під визначення земель сільськогосподарського призначення підпадає 40 мільйонів гектарів земель — це майже 70% території України.