Конкурс-відбір полярників на 2020–2021 роки: кого шукають і що треба вміти робити в Антарктиді

Конкурс-відбір полярників на 2020–2021 роки: кого шукають і що треба вміти робити в Антарктиді

Чим займатимуться полярники сезону 2020–2021 років, дізналися в ефірі Радіо Промінь від очільника Національного антарктичного центру Євгена Дикого.

"Кожна українська антарктична експедиція містить два загони: це зимувальний загін і це літньосезонний загін. Про сезонний зараз говорити не будемо, бо набір іде саме на зимівлю. Як і щороку, відбираються 12 людей, які проведуть в Антарктиді повний рік. Якщо рахувати час перезмін двох експедицій, то фактично це 13 місяців", — зауважив Дикий.

Він називає полярників "вартовими" й пояснює, в чому цінність їхньої роботи на Антарктичній станції.

"Ключова задача саме зимувальної експедиції — це щоденні режимні спостереження, деякі з яких початі ще в 40–50 роки, деякі з 70-х. Деякі по 20 років. Найбільша цінність цих спостережень саме в тому, що вони повторюються з дня в день, з року в рік і за одними й тими ж самими методиками. І це дає порівняльний матеріал, який надалі можна вже аналізувати. Це, в першу чергу, матеріали щодо клімату, атмосфери, магнітних полів землі, того самого озону", — наголосив очільник Національного антарктичного центру.

Читайте також: Науковець Євген Дикий: українські полярники — це вартові на краю озонової дірки

Як і минулого року, на наступний сезон оберуть 12 полярників:

"7 дослідників-науковців — вони саме там виступають от такими вартовими, які продовжують ці тривалі ряди спостережень. А п'ятеро людей забезпечують життєдіяльність станції. Це троє інженерно-технічних працівників — системний механік, системний адміністратор і електрик, лікар, і як жартують наші полярники, — насправді перший після бога — кухар".

Конкурс-відбір складається з трьох частин: перша — це оцінка професійних здібностей, друга — медична комісія, третя — робота з психологами.

"За досвідом минулого року, як мінімум одного з кандидатів саме психологи завернули. Попередили, що в маленькому ізольованому колективі будуть проблеми. От, власне, цей аргумент, психологічний, він дуже серйозний. Річ у тому, що ті 12 людей проведуть трохи понад рік там, на станції, і з них приблизно 8–9 місяців вони не бачитимуть нікого, крім одне одного", — пояснив Дикий.

Як відомо, Національний Антарктичний науковий центр Міністерства освіти й науки України оголосив конкурс-відбір полярників у 25-у Антарктичну українську експедицію на 2020–2021 роки. Документи можна подавати до 1 листопада.

Минулого року кількість заявок на експедицію стала рекордною: тоді вперше за багато років провели відкрити конкурс без жодних гендерних обмежень, на який загалом подалося 178 осіб. Зокрема, там було 32 жінки. З них і відбирали команду, яка нині працює на станції це 12 полярників, серед яких дві жінки лікарка та біологиня.

Фото Національного антарктичного наукового центру