Подив та захоплення: у Відні стартувала виставка про сучасне українське мистецтво "Між вогнем і вогнем"

Подив та захоплення: у Відні стартувала виставка про сучасне українське мистецтво "Між вогнем і вогнем"

У Відні 20 вересня в галереї Semperdepot, при Австрійській академії образотворчого мистецтва, стартувала виставка "Між вогнем і вогнем: Українське мистецтво зараз" (Between Fire and Fire: Ukrainian Art Now). Директор Українського інституту Володимир Шейко розповів про особливість виставки та які відгуки відвідувачів вона вже отримала.

"Ця виставка є частиною Двостороннього року культури "УкраїнаАвстрія", який ми, Український інститут як державна установа, яка репрезентує сучасну Україну та її культуру за кордоном, організовуємо ще з кінця минулого року. Коли ми почали формувати програму всього року, ми зрозуміли, що нам потрібен потужний проєкт саме у сфері візуального мистецтва. Який би розповів австрійцям та міжнародній публіці Відня про ті дивовижні суспільні трансформації, які Україна переживала за останні 5 років. Але нам хотілося вийти на ширший контекст того, що спричинило українську революцію 2013 року з якими викликами та проблемами декомунізації та деколонізації Україна зараз намагається впоратися, які тривоги чи радості переживає українське суспільство. Це все лягло в кураторську концепцію виставки. Її кураторами були Аліса Ложкіна та Костянтин Акінша, які взяли саме таку оптику для формування добірки робіт", — зазначив Володимир Шейко.

Директор Українського інституту зауважив, що виставка вже отримала багато відгуків.

"Ми залишили книгу відгуків на виставці. Дві головні емоції це подив та захоплення. Люди мало що знають про сучасне українське мистецтво. Тим паче, вони не звикли, що мовою сучасного мистецтва їм оповідають про важкі теми або епізоди з життя України. Ми отримали багато відгуків від глядачів з Індії, Іспанії, Латинської Америки, Росії, які залишають свої відгуки, дивуючись тим процесам, які відбуваються в Україні, та захоплено сприймаючи форму мистецьку, яка на виставці представлена", — сказав він.

Зазначимо, 4 жовтня у Відні кураторка проєкту Аліса Ложкіна проведе відкриту екскурсію виставкою "Між вогнем і вогнем: українське мистецтво зараз".

Детальніше про проєкт можна дізнатися за посиланням.

Фото — facebook.com/UkrainianInstitute