Кіпіані про суд з Медведчуком: коли в XXI столітті людина хоче заборонити книгу, це щось неймовірне

Кіпіані про суд з Медведчуком: коли в XXI столітті людина хоче заборонити книгу, це щось неймовірне

Журналіст і упорядник книги "Справа Василя Стуса" Вахтанг Кіпіані розповів в ефірі Радіо Промінь про суд з Віктором Медведчуком, який відбудеться вже 2 жовтня.

"До справи готуються адвокати, бо суд — це не забавка. Тим більше Медведчук є токсична фігура. Він сам адвокат і на нього працюють адвокати. Тому, відповідно, й мій адвокат, його звуть В'ячеслав Якубенко, й адвокат видавництва та друкарні — всі готуються до суду", — наголосив журналіст.

"І ми сподіваємося на те, що правосуддя в Україні існує і це нам дозволить відкинути закиди позивача, який вимагає вибачення перед ним і припинення розповсюдження книги. Це якесь XIXXVII століття, коли людина хоче заборонити книгу в XXI столітті, це для мене щось неймовірне", — додав Кіпіані.

Про те, як вдалося добувати архівні секретні документи про Стуса журналіст каже, що ніяких надзусиль для цього не докладав:

"Якщо до 2015 року справа пошуку архівних матеріалів, на кшталт таких, які вміщені в книгу, це були справжні часом складні процеси, то з моменту початку дії законів про декомунізацію, будь-яка людина, не тільки журналіст, може постукати у двері архіву Служби безпеки, написати електронного листа і, в принципі, отримати в належний спосіб, належний час всі потрібні матеріали, зокрема, і матеріали про справу Василя Стуса".

"До 2015-го це був труд, а зараз це фактично, можна сказати, задоволення працювати з трагічними, але все ж таки відкритими сторінками історії", додав Кіпіані.

2 жовтня у Дарницькому суді Києва відбудеться перше засідання через книжку "Справа Василя Стуса".

 

Депутат із фракції "Опозиційна платформа — За життя", голова політради цієї партії і кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук просить суд заборонити книжку журналіста й історика Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса, бо та містить "висловлювання, які не відповідають дійсності".

                                        Вахтанг Кіпіані. Фото Facebook