Що означає зміцнення гривні — пояснює Ярослав Солтис

Що означає зміцнення гривні — пояснює Ярослав Солтис

Зміцнення курсу гривні, яке спостерігається впродовж останніх кількох тижнів — це тенденція, тривалість якої важко спрогнозувати. Коли зупиниться здорожчання гривні, сказати важко — коментує в студії Українського Радіо колишній заступник голови правління НБУ Ярослав Солтис.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

За словами Ярослава Солтиса, ревальвацію національної валюти великою мірою спричинив сплеск інтересу українців з-за кордону до української гривні, а саме розміщення ОВДП (облігацій внутрішньодержавної позики) на внутрішньому ринку, яке, на його думку, провадять люди, наближені до теперішньої влади:

"Люди приїхали з-за кордону, купили у нас нашу гривню, продавши долари по 28, і дали нам цю гривню в кредит під 16—18 відсотків на 2—10 років. Таким чином вони заробляють. І таких грошей вони нам позичили 800 млрд. Треба досліджувати, хто купив у нас нашу гривню за такі гроші, і нам же цю гривню дав під проценти в борг", — говорить Ярослав Солтис.

Поки немає офіційного пояснення Нацбанку, сказати точно, скільки триватиме зміцнення гривні та здешевшання долара, важко. Девальваційні процеси можуть активізуватися в умовах економічної кризи на кшталт 2008 року. Про загрозу такої кризи час від часу говорять у світових економічних колах. 

Читайте також: Курс долара знижується через об'єктивні фактори, а "гривнепадів" уже не буде — член Ради НБУ

Коли гривня припинить дорожчати і чи не обвалиться після такого злету, Ярослав Солтис прогнозувати не береться. 

"Єдиним джерелом ризиків для кожної валюти в будь-якій державі є керівництво Центрального банку цієї держави. Як тільки керівник центрального банку зрозуміє, що можна заробляти не тільки на цінних паперах Мінфіну і Нацбанку, а і на рефінансуванні комерційних банків, так гривня впаде, і буде і по 30, і по 40. Закінчиться період випуску "цінних паперів" — в лапках, тому що це, по суті, є гібридна війна з українською економікою. Тому що українська гривня не виконує роль кредитного засобу для української економіки. Вона теоретично не може бути отримана як кредит, тому що, якщо її отримати, то доведеться платити проценти на рівні 35% в доларах на рік", — говорить банкір.

Щоб заощадити кошти, і не ризикувати в умовах банківської нестабільності, експерт радить купувати нерухомість і квартири в Києві, адже на відміну від решти товарів, вартість нерухомості зростає кожен рік.

"Це найкраще заощадження для людини, яка має додаткові кошти, і не витрачає на поточні витрати", — говорить Ярослав Солтис.

Нагадаємо, Національний банк укріпив офіційний курс гривні на 10 копійок, встановивши його на 30 вересня на рівні 24 грн 8 копійок за долар.