Україна вперше втратить будь-яке представництво в ПАРЄ, але це не назавжди — Олексій Гончаренко

Україна вперше втратить будь-яке представництво в ПАРЄ, але це не назавжди — Олексій Гончаренко

Сьогодні відкривається осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, яка триватиме до 4 жовтня. Офіційна делегація від України не бере участі в її роботі на знак протесту проти повернення права голосу Російській Федерації. Чому склалася така ситуація і чи довго Україна буде поза сесійною залою ПАРЄ, розповів в ефірі Українського Радіо член постійної делегації України в ПАРЄ Олексій Гончаренко.

0:00 0:00
10
1x

"На жаль, дійсно є така ситуація, що Україна сформувала нову делегацію, але не подала її повноваження в Страсбург. Тому фактично сьогодні стара делегація припинить свої повноваження, оскільки створена нова. Але нова делегація не набуде їх, тому що вони не були подані в Страсбург", — пояснює член делегації України в ПАРЄ Олексій Гончаренко.

За його словами, це призведе до того, що вперше з часу вступу України до Ради Європи, ми втратимо будь-яке представництво в Парламентській асамблеї Ради Європи. 

"Це не назавжди. Це фактично на кілька місяців — у січні-місяці ми зможемо податися. І я впевнений, що ми маємо обов'язково це зробити, — говорить Олексій Гончаренко. — Я взагалі вважаю, що це був неправильний крок. Нам потрібно було подавати свої повноваження. Інша справа, що ми могли не йти на офіційні засідання, бойкотувати офіційні засідання, бойкотувати святкування 70-річчя Ради Європи. Але треба було мати можливість маневру".

Наразі політик переконаний, що потрібно працювати в кулуарах і в політичних групах, аби голос України був почутим, нехай навіть не в сесійній залі, але в дискусіях з колегами.

"Це важливо для того, щоб ми могли захиститися. Бо росіяни тут є, їхні лобісти є, їхні пропагандисти, я впевнений, що будуть. А ось України немає, і це може бути проблемою", — говорить Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, на літній сесії ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення ними принципів Ради Європи. Після цього представники семи національних делегацій, в тому числі й української, на знак протесту оголосили про демарш. Згодом до них доєдналися окремі представники Британії та Швеції.

Фото: Олексій Гончаренко в ПАРЄ/Ракурс