Українців закликають долучитись до акції "Бібліотеки повні людей"

Українців закликають долучитись до акції "Бібліотеки повні людей"

30 вересня відзначають Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди свята Українська бібліотечна асоціація та Український інститут книги анонсували старт всеукраїнської акції "Бібліотеки повні людей". Виконавча директорка Української бібліотечної асоціації, доцента Видавничо-поліграфічного інституту КПІ імені Сікорського Ярослава Сошинська в ефірі Радіо Культура розповіла, як долучитися до акції та яким є сьогодення українських бібліотек.

"Український інститут книги прийшов з ідеєю зробити флешмоб у соціальних мережах. Це "погляд збоку" на сучасну бібліотеку. Зараз для того, аби отримати бібліотечний сервіс не обов’язково йти до бібліотеки, тому що бібліотеки мають електронні каталоги, книги у цифровому форматі та обслуговують віддалених користувачів. Але дуже приємно, коли бібліотеки повні людей", — зазначила Ярослава Сошинська.

Сошинська пояснила, як долучитися до акції.

"Потрібно просто спланувати свій день у бібліотеці: прийти до бібліотеки, побути там, попрацювати, поділитися ідеями, зустрітися зі своїми друзями та однодумцями, а також зафільмувати це, написати про це якимось чином та розмістити у соціальних мережах, використовуючи хештег #деньубібліотеці", — сказала вона.

Ярослава Сошинська розповіла, як розвиваються українські бібліотеки в Україні.

"В Україні велика мережа бібліотек, зокрема публічних, які є загальнодоступними. На жаль, ми маємо лише 20% бібліотек, які підключені до Інтернету. Безперечно, бібліотека має бути в авангарді використання нових технологій. За кордоном дуже поширеною є практика, коли у бібліотеках демонструються технологічні новинки. Українська бібліотечна асоціація, починаючи з 2008 року, проводить всеукраїнський конкурс на звання "Бібліотека року". Цього року ми вже підбили підсумки конкурсу, і почесне звання "Бібліотека року-2019" присвоєно Тернопільській обласній бібліотеці для молоді за проєкт "МедіаСтарт: мультимедійна лабораторія". Це той сучасний простір для розвитку технічної творчості молоді, для навчання інформаційним технологіям, і це підкреслює те, що бібліотека — це не тільки книги, а й знання".

Сошинська також прокоментувала, чи є поширеним формат публічних просторів.

"Наші нормативні акти ще не дозволяють нам повністю відкрити бібліотеки без реєстрації користувача. З іншого боку, публічні, університетські бібліотеки й навіть окремі відділи національних бібліотек вже є публічними просторам, вже відчинені для того, щоб пройтися і взяти літературу та документи у відкритому фонді або відвідати захід наукового чи мистецького спрямування", — зауважила вона.

Ярослава Сошинська також додала, які виклики стоять перед українськими бібліотеками.

"Передусім, це зниження інтересу до читання. З іншого боку, є виклики, пов’язані з розвитком технологічного світу. Наприклад, має бути такий національний проєкт, як зведений електронний каталог, щоб кожен міг дізнатися, що сьогодні ресурсно знаходиться у наших бібліотеках, де можна отримати ці інформаційні ресурси", — зауважила Сошинська.

Фото — facebook.com