Український мандрівник Валентин Черненко дійшов пішки до Лісабону за 161 день і встановив рекорд

Український мандрівник Валентин Черненко дійшов пішки до Лісабону за 161 день і встановив рекорд

Киянин Валентин Черненко став володарем національного рекорду України, пройшовши пішки понад 5 тисяч кілометрів за 161 день. Про свої пригоди та особливості подорожі він розповів у ефірі Українського радіо.

Валентин Черненко вирушив з Києва, з Бесарабської площі 5 квітня цього року. За мету собі поставив підкорити 5 тисяч км за 200 днів, однак, впорався навіть раніше — повернувся з подорожі за 161 день. Мандрівник весь час публікував на своїй сторінці новини з подорожі та щоденно писав замітки-звіти, які назвав "Бортовим журналом", там можна побачити всю хронологію подорожі київського сміливця. 

Достовірність пройденого кілометражу Валентина контролювалася експертами Національного реєстру рекордів України за допомогою спеціального трекера у вигляді наручного годинника. Валентин 15 вересня повернувся до Києва, і розповідає, що обрав саме цей маршрут з кінцевою точкою в Лісабоні, бо саме таким чином міг подивитися багато місць і зайти якнайдалі.

"Я хотів здійснити неймовірну подорож, а так географічно склалося, що Португалія є країною, яку найкраще зробити фінішною. Вона знаходиться на величезній відстані від України, далі вже океан, і йти далі не можна, а Лісабон обрав як столицю і одне з найкрасивіших міст цієї країни", — говорить мандрівник.

Подолавши 5477 кілометрів (за трекером), Валентин ще встигав розгледіти великі міста, вимкнувши трекер, а потім повертався на це ж місце і продовжував рух. Щоб не заблукати, користувався переважно додатком Google Maps та Maps Me. 

"До Львова я дійшов по Україні, зі Львова пішов у бік Польщі, до Кракова, звідти — в чеські міста Острава та Брно, потім до Відень, звідти через всю Австрію — до Зальцбурга, звідти — до Німеччини, до Мюнхена. З Мюнхена я пішов до Боденського озера, обійшов його навкруги і пішов до Швейцарії через Альпи. Зі Швейцарії зазирнув до Ліхтенштейну ненадовго, далі була Італія, потім Франція, вздовж узбережжя моря, Монако, а потім — Іспанія і Португалія", — розповідає про свій маршрут Валентин. 

Він також пригадує, що з Києва вирушав з рюкзаком вагою 20 кг, проте, зовсім скоро зрозумів свою помилку, і мусив його розвантажувати. Харчувався переважно їжею з супермаркетів, ночував у наметі, хостелах та в каучсерферів. 

На Батьківщину повернувся літаком 15 вересня, і вже тут йому, після підрахунків, вручили сертифікат про встановлення рекорду.

Фото: з блогу Валентина Черненка