Валерія Гонтарева про підпал будинку, можливу повторну націоналізацію ПриватБанку і Коломойського

Валерія Гонтарева про підпал будинку, можливу повторну націоналізацію ПриватБанку і Коломойського

Про підпал власного будинку, аварію у Лондоні, погрози Ігоря Коломойського та своє бачення подальшої долі Приватбанку в ефірі Українського радіо розповіла колишня очільниця Національного банку України Валерія Гонтарєва.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

— Вже майже тиждень пройшов з моменту підпалу вашого будинку. Там були відеокамери. Чи є у вас інформація, хто це міг бути? Можливо, з'явились якісь деталі, які ви знаєте?

— Деталі, які я знаю, це лише те, що працювали професіонали, які спалили мій будинок за 28 секунд. Кинули два великих рюкзаки, наповнених горючою сумішшю, а після — військовий фаєр. Дім спалахнув. І навіть коли приїхали пожежники, вони не могли погасити будинок три години: спочатку годину вони гасили його ззовні і потім дві години — всередині. Там все вигоріло вщент.

— Вас офіційно підтримали, фактично сказали, що справа має розслідуватися, бо це може розглядатися як тиск на вас, як колишню очільницю Національного банку України. І президент України про це говорив, і міністр внутрішніх справ також. А хто особисто вас підтримав, написав: "Валеріє Олексіївно, тримайся, ми вас підтримуємо" після цього випадку?

— Насправді, мене весь світ підтримав, тому що мені практично зі всього світу написали люди. І моїх колишніх колег багато написало. Якщо ви хочете спитати, чи написав мені Володимир Зеленський і Аваков: вони підтримали мене публічно й надали свої комунікації. Особисто вони мені не дзвонили, але я й не очікувала. Але публічну підтримку дали. І сподіваймося, що там дійсно буде якесь розслідування.

— Офіційна підтримка — це одне, але от в українському суспільстві побутує думка, мовляв, Гонтарєва сама собі спалила будинок, щоб отримати притулок в Англії. Багато людей, з якими я говорив, схиляються до цієї думки. На вашу думку, хто взагалі є ініціатором такої версії?

— Той, хто таке розказує, є учнем фашиста та фашистського пропагандиста Геббельса. Якщо ви візьмете цитатник Геббельса й відкриєте, побачите, що чим божевільніше брехня, тим легше в неї повірить народ. Сто разів повторена брехня стає правдою. Ви зрозумієте, що це просто фашистська пропаганда. Тому як це можна коментувати? Вибачте мені, спочатку я кинулася під машину в Лондоні, де мені зламали ноги. Після цього, лежачи в госпіталі, я спалила машину своєї невістки. Потім я вломилася з обшуком у свою квартиру і виламала в ній двері. І от зрештою я дочекалася, поки мій син поїде на навчання, та спалила свій дім. Якби ці люди розуміли, що таке політичний притулок, то мені для цього ще з 2017 року було достатньо фактів, де мені носили труни. Вже не кажучи про всі погрози Коломойського, які мені надходили з весни цього року.

— В якому вигляді вам надходили погрози від Ігоря Валерійовича Коломойського?

— Відкрийте всі його публічні виступи. Мені погрози від нього надходили ще з 2014 року при особистих зустрічах, включаючи членів правління, коли він нам усім разом погрожував. А всі його останні погрози — це викрасти мене з Лондона, кібератаки, які він влаштовував на Лондонську школу економіки, стеження за моїм домом.

— А непублічно він вам погрожував?

— Непублічно він мені погоджував з 2014 по 2016 роки. Зараз вже було публічно, а тепер почався реальний фізичний терор.

— Непублічно він вам погрожував через націоналізацію Приватбанку? Це стало головною причиною?

— Ви зрозумійте, що до націоналізації ще треба було пройти і підписати все, що було пов'язане з рекапіталізацією, тому на кожному відрізку перемовин були погрози. У нас для всіх банків була однакова діагностика у 2015 році: діагностика активів та стрес-тестування, яка встановила, в якого банку де і яка дірка. Потім була однакова для всіх програма рекапіталізації банків: хто її виконав, той залишився на плаву, хто ні — той пішов до Фонду гарантування. А цей банк був націоналізований державою: туди держава влила 155 мільярдів, він став державним, він став не Гонтарєвої, не Порошенка, а державний власник акцій — Кабмін в особі Міністерства фінансів. Якщо людині хочеться вірити, що в оголошеній програмі деолігархізації в країні брала участь Гонтарева, то вона брала участь як професійний банкір.

— Влітку в нас на ефірі була Катерина Рожкова і вона розповіла, що Коломойському висувалися певні умови щодо ПриватБанку. І перемовини йшли майже рік. Які умови були висунуті Нацбанком і що мав зробити Коломойський як акціонер ПриватБанку, щоб уникнути націоналізації, і чого він не зробив?

— В нас була програма рекапіталізації й не рік, а два. Ці перемовини тривали з початку, коли ми почали здійснювати перевірку якості активів, ми постійно спілкувалися з акціонером, пояснюючи, який буде результат. Тому що було видно неозброєним оком, що цей банк — пустишка, піраміда, як викачати депозити населення і кудись їх забрати. Питання було лише в тому, як знайти компроміс з власниками, щоб не націоналізувати банк. Оскільки націоналізація — це трата грошей платників податків. Тому була складена програма рекапіталізації практично на п'ять років. На чотири роки було розраховано, як ми її робимо: спочатку нуль, потім п'ять, потім — сім, потім — десять. З іншого боку, був список, як він зменшує кредити пов'язаним особам протягом п'яти років. Це була комплексна програма регулювання. Там треба було завести реальні компанії в банк, покласти реальні застави. Але ж там не було жодної реальної застави, чому в нього якість активів така, жоден кредит не обслуговується.

— Коломойський каже, що в Приватбанку були активи на суму 60 мільярдів гривень і, я правильно розумію, що зараз він хоче повернення…

— Держава внесла в банк 155 мільярдів гривень. Це не капітал, бо капітал банку мав бути там 20 мільярдів, а активи – 200 мільярдів. Але там не було активів. Бо що таке банк? Це активи і пасиви, а все що вище – це капітал. А там не було активів, тому до капіталу ми не підіймаємося, бо його не було. Він існував тільки на папері.

— На вашу думку, Ігор Коломойський вже достатньо добре почувається при новій владі?

— Мені здається, він усім перед YESом показав, зайшов в кабінет президента, зробив там фотографії. Це було потрібно, щоб його покликали на YES, а на YES – щоб перед усією міжнародною спільнотою показати, що він – головний.

— 26 серпня вас збила машина у Лондоні. Чи є там якісь зрушення? 

— Спочатку все виглядало абсолютно звичайним ДТП. Якби це було десь під моїм домом ввечері, то так. Але це було в центрі міста вдень. Загалом, для поліції це було звичайне ДТП, вони його зареєстрували, я знаходилась у лікарні, коли почалися всі ці нещастя. Ми поінформували і попросили ще раз уважно подивитися відеокамери і після цього я практично через день їм пишу, але відповідь звична: "Ви отримаєте все в рапорті поштоюю. Ми ведемо розслідування". Чоловік, який мене збив, нікуди не втік, мені одразу дали його ім’я і номер машини. В мене тяжка травма, вже було дві операції і на наступному тижні третя, а потім, на жаль, четверта.

— Якої національності водій? Він використовував машину на британській реєстрації?

— Арабської. Я не знаю, яка реєстрація, мені дали лише номер машини. Зараз поліція знову опитує свідків. Єдине, що я пам'ятаю, коли я відкрила очі, вони (свідки) казали, що водій не міг мене не бачити, бо повертав з-за кута, я переходила по пішохідному переходу і він збив мене просто посередині. Проте може він слухав музику, ми ж не знаємо, що він робив у той момент. Давайте не спекулювати на цьому. Я не знаю, що це було. Якщо вони дійдуть висновку, що це був замах, то будемо далі вчиняти якісь дії. Якщо виявиться, що це було звичайне ДТП, будемо жити з думкою, що це було ДТП.

— Щодо ДТП ви невпевнені, що це було замовлення, вірно?

— Ні, звичайно. Я не можу цього сказати, бо поки що немає жодних свідчень, що цей водій зробив це умисно.

— Якщо суди приймуть рішення на користь Ігоря Коломойського, це якось вплине на стабільність фінансової системи в Україні, на вашу думку?

— Рожкова, здається, сказала, що якщо буде прийняте рішення, що націоналізація Приватбанку була незаконною, далі буде реституція, уряд забере 155 мільярдів з банку, банк в один день стане неплатоспроможним і в Нацбанку буде два варіанти: відправити банк у Фонд гарантування чи заново попросити про націоналізацію. Рожкова сказала, що НБУ попросить про націоналізацію. Сам Нацбанк є регулятором, він може лише просити, а націоналізацію має зробити Мінфін і Кабмін. В мене є впевненість, що буде повторна націоналізація. Ніхто не допустить фінансової нестабільності в країні. Я думаю, що Мінфін і Кабмін це дуже добре розуміють. 

                                          ФОТО: Facebook Валерії Гонтарєвої

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук