Зараз бандура втілюється абсолютно в усіх музичних жанрах — музикант Георгій Матвіїв

Зараз бандура втілюється абсолютно в усіх музичних жанрах — музикант Георгій Матвіїв

Сьогодні бандура — це модно та актуально. Звуки цього народного музичного інструмента використовують абсолютно в усіх музичних жанрах. Про це в ефірі Радіо Культура розповів бандурист-новатор Георгій Матвіїв.

Георгій Матвіїв наголосив, що бандура завжди була інструментом, який акомпанує співу. Тому пісня та бандура ніколи не дисонують. "Бандура ніколи не заглушить співу", — сказав він. 

За його словами, зараз бандура втілюється абсолютно в усіх музичних жанрах. "Звісно, якщо це жанр більш естрадний, то там більше домінує вокал, на інструменти звертається менше уваги. Відповідно, там бандура грає небагато. Однак сенс в тому, що бандура в будь-якій кількості надає певного українського колориту і збагачує своїм тембром, чи то буде п’ять нот на хвилину, чи то триста нот на хвилину", — розповів він.

Георгій Матвіїв пише дисертацію, яка присвячена новим методам видобування звуку з бандури.

"Я ділюся своїми прийомами на численних майстер-класах, які проводжу в тих містах, де в мене бувають сольні концерти. Там збираються бандуристи, як правило, учні та студенти спеціалізованих музичних закладів, і я можу демонструвати нові прийоми гри на бандурі й взагалі відповідати на цікаві питання", — розповів Георгій Матвіїв.

В ефірі Радіо Культура Георгій Матвіїв продемонстрував найцікавіші та найяскравіші прийоми гри на бандурі.

"Якщо рахувати унікальні прийоми, то, можливо, їх до десяти. Якщо рахувати з різновидами, то більше", — сказав він. 

В ефірі також прозвучав дует: Георгій Матвіїв та Марія Смолінська продемонстрували різні жанри та стилі гри на бандурі.

Читайте також: Іван Ткаленко про винахід електробандури, її 15-ту реінкарнацію і про співпрацю з Тарасом Петриненком

Нагадаємо, що Георгій Матвіїв — бандурист-новатор, композитор, аранжувальник, соліст НАОНІ оркестра, соліст "European Jazz Orchestra 2012", лауреат багатьох міжнародних академічних та джазових конкурсів.

Вже побачили світ чотири авторські ліцензійні диски Георгія та готується п’ятий.

У 2012 році Георгій Матвіїв став першим музикантом з України, хто взяв участь у Європейському Джазовому Оркестрі (від засновників пісенного конкурсу "Євробачення", куди відбирали музикантів за принципом один музикант з однієї країни).

9 жовтня 2019 року в мистецько-концертному центрі ім. Івана Козловського відбудеться авторський концерт Георгія Матвіїва "Неймовірна бандура".

На фото: Георгій Матвіїв. Джерело: Фейсбук