"Це нагадування, що війна нікуди не поділась": документальну виставу "Голоси" покажуть у Києві та інших містах України

"Це нагадування, що війна нікуди не поділась": документальну виставу "Голоси" покажуть у Києві та інших містах України

В Україні презентували мистецький проєкт — виставу ветеранів російсько-української війни "Голоси". Авторами сценарію і виконавцями ролей стали учасники "Театральної резиденції", які розповіли власні історії на сцені у форматі документального театру. Більше про це в ефірі Радіо Культура розповів режисер вистави, ветеран війни на Донбасі Євген Степаненко.

Євген Степаненко розповів, що вистава з’явилася в результаті проведення кількатижневого реабілітаційного тренінгу для бійців у карпатській Верховині та на базі Івано-Франківського драматичного театру. Драму створили в рамках проєкту "Творчі резиденції для бійців" від доброчинного фонду "Творча Криївка".

"Цього року засновниця фонду "Творча Криївка" Віталіна Маслова спільно з художнім керівником проєкту Олегом Шульгою згенерували ідею зібрати бійців і спробувати з ними через театр попрацювати над їхньою реабілітацією. Було задумано чотири резиденції. Перша — театральна, наступна — письменницька, потім — кінорезиденція та музична резиденція", —  розповів Євген Степаненко. 

За його словами, бійців з усієї України відібрали внаслідок своєрідного кастингу.

"Головним питанням кастингу була мотивація, бажання брати участь, бажання щось змінити та сказати щось суспільству", —  розповів він. 

Читати також: Як кулінарне хобі допомогло повернутися до мирного життя та розпочати власний бізнес ветерану АТО Роману Набожняку

За словами Євгена Степаненка, зараз вистава "Голоси" перетворюється у щось більше, ніж театральний тренінг, внаслідок якого бійці проговорюють свої травми і йдуть оновленими. "Це перетворилося на історію про всіх нас. Це — нагадування, що війна нікуди не поділась" — сказав режисер.  

 

Євген Степаненко зазначив, що "Голоси" — це унікальний проєкт, унікальна вистава для України, в якій грають абсолютно непрофесійні актори, ветерани війни та чинні військовослужбовці. 

"Ми вже відіграли три прем’єри в трьох різних аудиторіях і різних містах. Зараз ми робимо паузу, бо люди мають жити своїм життям та повернутися до своїх родин чи своєї служби. Через певний проміжок часу, напевне до середини жовтня, ми знову зберемося у Києві на невеликий тренінг, щоб перезібрати виставу і заново сконцентрувати бійців. Вийдемо на дві київські прем’єри. Далі на нас чекають гастролі Західною та Східною Україною. Нас хочуть бачити у Львові, Івано-Франківську, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі", —  розповів він.