"Про що мовчать" - 13 жіночих історій, про які не прийнято говорити

"Про що мовчать" - 13 жіночих історій, про які не прийнято говорити

Письменниця, журналістка Тетяна Касьян розповіла в ефірі Радіо Культура про свою першу книгу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Книга "Про що мовчать" - це про жінок, історії яких оповиті стереотипними уявленнями. Що відчуває жінка, яка розуміє, що її паралізувало? Чого найбільше боїться безпритульна? Чому тільки після 17 років перебування у монастирі черниця наважується піти з нього? Як живе жінка після згвалтування у віці 6 років? Це 13 історій, які назавжди змінять ваше сприйняття дійсності.

Героїні книги письменниці, журналістки Тетяни Касьян жінки, різного віку, соціального статусу та місця проживання. Читач має можливість познайомитися з наркозалежною, засудженою та бездомною жінкою, учасницею ВІЛ проекту, жертвою згвалтування, та жінкою, що страждає на сексзалежність. "Всі 13 абсолютно реальні історії. Всі 12 під своїми іменами, тільки одна анонімна", зауважила Таня Касьян.

Письменниця розповіла, що спершу й не думала робити з цього книгу:

"Коли я почала працювати над інтерв'ю, то не було взагалі задуму робити книжку. Тобто спочатку з'явилася серія інтерв'ю. І я не планувала робити тільки з жінками, я робила і з чоловіками.... Та після випадкового знайомства з секс-працівницею, однією з героїнь книги, письменниця: "вирішила, що хочу писати про людей, чиї історії для більшості оповиті стереотипними уявленнями. Я зрозуміла, що маю розвінчувати міфи, розповідати одним людям про правду інших і таким чином підвищувати рівень толерантності та прийняття в нашому суспільстві. Я шукала героїв, герої знаходили мене... Багато зізнань, сліз, почуттів, бесід з психологом..."

Таня Касьян, Максим Золоєдов, Денис Денисенко. Фото Радіо Культура

До слова, Таня Касьян була редакторкою сайту, який протягом п'яти років писав на тему ґендерної нерівності, проблеми жінок та вразливих категорій населення. Тож ця тема їй дуже близька. Щодо того для кого її книга, авторка зазначає: "я хочу щоб, люди починали вчитись слухати один одного, хоча б слухати. Книга для всіх, кому не байдуже у якому світі вони живуть."

 Фото FB Тетяни Касьян