Уманський про ймовірне скасування націоналізації "Приватбанку": це буде червоним світлом для співпраці з Заходом

Уманський про ймовірне скасування націоналізації "Приватбанку": це буде червоним світлом для співпраці з Заходом

Колишній в.о. міністра фінансів, економіст Ігор Уманський в ефірі Українського радіо прокоментував ймовірне скасування націоналізації "Приватбанку".

0:00 0:00
10
1x

"Законом прямо заборонено скасовувати націоналізацію. Є окрема стаття, яка передбачає, що не може бути відновлення статусу-кво попередніх власників і відміни націоналізації. Але українські суди дуже креативні і можуть вигадати будь-які історії, на які ніхто вже не здивується. Хоча я не уявляю юридичний шлях, як це можна зробити, крім "попрання" всіх норм законодавства", — зазначив Ігор Уманський.

Уманський зауважив, що "із заяв Коломойського, можна зробити висновок, що він і не претендує на повернення "Приватбанку" йому у власність. Він говорить про компенсацію йому та його партнерам певної суми грошей за втрату своєї власності".

Колишній в.о. міністра фінансів наголосив, що скасування націоналізації "Приватбанку" стане червоним світлом для співпраці України із західними партнерами.

"Не тільки Міжнародний валютний фонд, а й інші міжнародні фінансові інститути, і не тільки вони, не те, що негативно сприймуть цю інформацію для них це буде червоне світло у низці напрямків щодо співпраці з Україною, зокрема, політичної співпраці", — сказав він.

Уманський додав, що "якщо на рівні міжнародних судів буде вирішено щось і Україна буде виконувати ці рішення це одна ситуація. Якщо Україна самостійно піде на рішення скасування націоналізації важко спрогнозувати наслідки для України".

Нагадаємо, Кабінет міністрів вирішив націоналізувати "Приватбанк" у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради нацбезпеки та оборони. У квітні поточного року суди ухвалили низку рішень, зокрема, рішення про скасування націоналізації банку. Згодом "Приватбанк", Кабінет міністрів і Національний банк оскаржили ці рішення в апеляційному порядку.

На фото — Ігор Уманський