Пропозиції президента до Виборчого кодексу практично всі є доречними — експертка КВУ

Пропозиції президента до Виборчого кодексу практично всі є доречними — експертка КВУ

Практично всі пропозиції президента до виборчого кодексу є доречними. Про це в ефірі Українського радіо заявила заступниця генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

За словами Наталії Линник, попередній виборчий кодекс суперечить у деяких частинах нововведеним нормам Конституції.

"У зв'язку з тим, що нова команда прийшла, вона переформатовує повністю всі гілки влади. І ми бачимо, що зараз навіть переформатовується Конституція… Відповідно, виборчий кодекс, який був прийнятий Верховною Радою VIII скликання, він суперечить у деяких частинах тим нормам, які є нововведеними в Конституції, які ще не ввійшли в силу, проте увійдуть, коли пройдуть друге читання", — пояснила вона.

"В тому поданні президента, який є м'яким вето до виборчого кодексу, вони (пропозиції президента - ред.) не такі складні і, до речі, практично всі є доречними і слушними", — наголосила експертка.

"І якщо виборчий кодекс у нас складається з понад 500 сторінок, то пропозиції президента складаються з п'яти сторінок. Тобто це свідчить про те, що достатньо добрі були ті напрацювання, які зробив попередній парламент", — додала вона.

Линник також надала роз'яснення щодо відкритих списків у виборчому кодексі.

"Виборчий кодекс — це не чисто відкриті списки, як афішувалося парламентом VIII скликання і громадянським суспільством… Партійці також мають право вносити туди (в список партії — ред.) кандидатури, які підкріплюють їхні партійні структури. Ми на це також маємо зважати, тому що не можуть виборці повністю формувати партію", зазначила вона.

Нагадаємо, у липні народні депутати схвалили проєкт виборчого кодексу. 13 вересня президент Володимир Зеленський повернув на повторний розгляд виборчий кодекс, який схвалила Верховна Рада попереднього скликання.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сподівається, що Верховна Рада якнайшвидше ухвалить новий варіант виборчого кодексу або доопрацьований, або новий виборчий кодекс. 

Наталія Линник. Фото Українського радіо