30-й фестиваль "Червона Рута" відкриють симфонічним концертом з піснями Володимира Івасюка

30-й фестиваль "Червона Рута" відкриють симфонічним концертом з піснями Володимира Івасюка

Сьогодні відбудеться відкриття ювілейного 30-го фестивалю "Червона Рута". Його відкриють виконанням 17-ти пісень Володимира Івасюка за участі майже ста людей на одній сцені. Про особливості цьогорічного фестивалю в ефірі Радіо Промінь розповів виконавчий директор заходу Мирослав Мельник.

Найбільший в Україні фестиваль сучасної пісні і сучасної музики "Червона Рута" відзначає своє 30-річчя. Сьогодні вже втридцяте він стартує у Чернівцях. Участь у ньому беруть 950 виконавців, яких відібрали з понад 5-ти тисяч конкурсантів. Конкурси проводяться у шістьох жанрах: поп, рок, акустична музика, експериментальна, танцювальна та український автентичний фольклор. Завершиться фестиваль 22 вересня великим гала-концертом переможців.

"Червона рута" — найстаріший фестиваль в Україні, який значною мірою долучився до формування в Україні сучасної молодіжної масової музики.

Мирослав Мельник, виконавчий директор фестивалю, розповідає, що завдання "Червоної Рути" полягає у тому, щоб віднайти і вивести на велику сцену відомих виконавців.

"Ми багато років постачаємо на музичний ринок нові імена. Так само робимо і цього разу. Якщо повернутися на 30 років, то безумовно на "Руті" тоді не було хедлайнерів, вони одразу ними стали. Це ВВ, гурт "Кому вниз", це гурт "Зимовий сад", гурт "Брати Гадюкіни". Тобто ціла плеяда музикантів, яка потім фактично формувала український музичний ринок. Перший фестиваль дав серйозний поштовх для музичної індустрії", — говорить Мирослав Мельник.

 

 

За його словами, фестиваль є конкурсним, і одразу ж, коли "Червона Рута" проходить, після неї з'являється нова генерація виконавців, яка йде на музичний ринок.

Найважливішим етапом він називає саме сьогоднішній концерт — відкриття фестивалю, яке ознаменується виконанням пісень Володимира Івасюка — з хором, симфонічним оркестром, джаз-бендом і солістами.

"На сцені буде майже сто людей, які будуть це робити. Справа в тому, що Івасюк в своїх листах завжди звертався до своїх друзів, і казав, що у нього немає можливості звучати так, як йому завжди хотілося — в симфонічному виконанні. І ми, читаючи ці листи, також пройнялися цією думкою. А чому б і ні?", — говорить Мирослав Мельник.

За його словами, постать Володимира Івасюка насправді до цього часу тримали камерною. З усіх його пісень виконуються, можливо, 4–5, а їх у нього — більше ста. 

"Одна з причин цього в тому, що вокалісти в більшості не готові виконувати його твори — він достатньо складний. У нас же в цьому концерті-відкритті прозвучать 17 пісень Івасюка! З них більшість тих, які не виконуються, і це буде дійсно подія", — анонсує організатор фестивалю. 

Концерт-відкриття розпочнеться сьогодні о 17:00 на центральній площі міста Чернівці. Виступи у рамках фестивалю відбудуться також у філармонії, Літньому театрі, Центральному палаці культури і в залі "Юність Буковини".