Економіст Євген Олейніков про проєкт бюджету 2020: принципово нічого не змінилося

Економіст Євген Олейніков про проєкт бюджету 2020: принципово нічого не змінилося

Принципових змін у порівнянні з бюджетами попередніх років у проєкті закону про бюджет на 2020 рік немає. Але наміри в майбутньому планувати бюджет країни не на рік, а на три роки — позитивний крок. Про це в ефірі Українського радіо заявив член економічного дискусійного клубу Євген Олейніков.

0:00 0:00
10
1x

"Я звернув увагу на те, що принципово нічого не змінилося у порівнянні з бюджетами попередніх років. Тобто він так само дефіцитний. Він дефіцитний, в тому числі, по видатках споживання", — зауважив Олейніков.

"Фактично нам не вистачає коштів навіть на поточне утримання державного апарату, виконання державних функцій. Він так само передбачає невеличке підвищення соціальних стандартів  маю на увазі мінімальну пенсію і прожитковий мінімум… Таким же великим залишається дефіцит пенсійного фонду, який треба покривати дотацією", — додав він.

Економіст зазначив, що він більше уваги буде звертати вже на бюджет наступного, 2021 року, це буде показовіше щодо роботи нового уряду.

Наміри прем'єра Гончарука в майбутньому складати план бюджету не на рік, а на три, Олейніков схвалює.

"Ідея мати програму економічного розвитку, з якої складається бюджет от цю ідею я цілковито підтримую. Бо ідея цілковито правильна. Треба спочатку розуміти, на що ти витрачаєш кошти, а потім вже їх витрачати", — вважає експерт.

"Але є в мене велике питання: три роки фінансовий план, три роки програма — це дуже добре. А звідки прем'єр збирається взяти на три роки достовірний макроекономічний прогноз? Бо саме макроекономічний прогноз — це основа для розрахунків доходів держбюджету. В нас навіть на рік поки що прогноз, скажімо так, точністю не відрізняється", — додав Олейніков.

Нагадаємо, 15 вересня прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що в парламент подається перший проєкт закону про бюджет на 2020 рік. Протягом двох тижнів буде подано програму діяльності уряду, яку повинні врахувати між першим і другим читанням проєкту бюджету. За його словами, документ мають доопрацювати до 2 листопада.

Планується, що у 2020 році мінімальна зарплата збільшиться на 550 гривень і складатиме 4723 гривні. Мінімальна пенсія збільшиться на 9%. Курс долара закладений у розмірі 28,2.

Євген Олейніков. Фото Українське радіо