Адміністратор Вікіпедії: Вікі – це не лише енциклопедія, але й трохи соціальна мережа

Адміністратор Вікіпедії: Вікі – це не лише енциклопедія, але й трохи соціальна мережа

Про те, як стати дописувачем Вікіпедії, як функціонує енциклопедія зсередини та скільки переглядів за місяць має її українська версія Радіо Промінь — розповів енциклопедист, краєзнавець, один із перших адміністраторів української Вікіпедії, упорядник книги "Україна в нас одна" Ігор Туржанський.

"Вікіпедія – це електронна енциклопедія, яка розміщена на звичайному веб-сайті. Він дуже популярний: ми є восьмим за відвідуваністю сайтом в Україні, при тому єдиним некомерційним ресурсом серед ТОП-10", розповів Ігор Туржанський.

За його словами, Вікіпедія має 50 мільйонів унікальних переглядів за місяць і в українській вікіпедії практично мільйон статей: "Якби це була паперова енциклопедія, вона б зайняла 400 томів".

"Чи чули ви слово "Вікімедіа"? Це громадська організація, яка займається популяризацією Вікіпедії в Україні. Йдеться про реалізацію знань, про саму енциклопедію в нашій країні, яку розповсюджують волонтери", ділиться адміністратор.

Ігор Туржанський розповів Радіо Промінь про нюанси створення статей: "На Вікіпедії не створюються статті про все підряд. Якщо я створю про Вас сторінку, вона матиме два недоліки: по-перше, можливо, буде конфлікт інтересів, адже я Вас знаю, а по-друге – треба буде довести Вашу значимість. Вікіпедія пише майже про все на світі, але до всього на світі треба серйозні джерела. Якщо хтось зайняв перше місце на пісенному конкурсі, якийсь лейбл підписав з ним контракт і в нього, як то кажуть, "пішла" кар'єра, думаю, цього буде достатньо".

"А за достовірністю публікацій слідкують, так звані, "патрульні" Вікіпедії люди, які слідкують за всіма редагуваннями, які з'являються, передивляються, і далі текст існує як перевірений як з приводу джерел, так і з приводу суб'єктивної думки. Адже це енциклопедія, просто електронна", зазначив Ігор Туржанський.

Він розповів, що у ресурсу є свій "золотий актив": "Це тисяча користувачів, які є нашими редакторами, та створюють в місяць не менше п'яти  редагувань. Це наші редактори, проте дописувати може будь-хто. Адже Вікіпедія це не лише енциклопедія, але й трохи соціальна мережа. Всі редактори це живі люди, між якими відбувається й спілкування як онлайн, так і оффлайн".  

ФОТО: DT