Чи прийде в Україну Ілон Маск? Україна хоче дозволити приватним компаніям вести космічну діяльність

Чи прийде в Україну Ілон Маск? Україна хоче дозволити приватним компаніям вести космічну діяльність

Верховна Рада прийняла за основу у першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку космічної діяльності та залучення інвестицій у космічну галузь України", який дозволяє приватним компаніям вести космічну діяльність, зокрема запускати ракети в космос. Чи сприятиме це залученню інвестицій в ракетно-космічну галузь? Чи буде це поштовхом для розвитку цієї галузі? Про це в ефірі Українського радіо розповідає радник генерального директора Національного космічного агентства України Едуард Кузнєцов.

За словами Едуарда Кузнєцова, космічна діяльність для кожної країни надзвичайно важлива, кожна країна оберігає свої досягнення та свої технології і намагається зайняти провідне місце на цьому ринку. Так само і Україна. "Цей законопроєкт — дуже гарний крок. Вперше за останні п’ять років Верховна Рада приділила увагу розвитку космічної галузі нашої держави", — сказав він.

Едуард Кузнєцов розповів, що протягом 28 років було сформоване космічне право України, яке нараховує понад 140 законів, постанов, указів президентів і так далі. Ці документи описують можливості працювати у космічній сфері.

"Новий законопроєкт надає певні умови для розвитку приватних підприємств. Приватним підприємцям важко працювати в космічній галузі. Це надзвичайно складна техніка, надзвичайно складні технології, надзвичайно потужний ринок, де велика конкуренція і де не дуже люблять появи нових гравців", — розповів Кузнєцов.

За його словами, новий законопроєкт — це позитивний крок, який дасть певний поштовх для розвитку приватного бізнесу. 

"Хочу відзначити, що ми не зовсім розуміємо, чому взялися саме за ракетно-космічну техніку. Чому це не розробка автомобілів в Україні чи розробка танків, а взялися за ракети. Це надзвичайно складна і дуже небезпечна техніка. Тут треба контроль з боку держави", — сказав він. 

Читати також: Жінки в українській космічній галузі: розповідає представник Державного космічного агентства

Едуард Кузнєцов думає, що "іноземний інвестор у нашу ракетно-космічну галузь не прийде".

"Практика роботи протягом 28 років говорить про те, що іноземні компанії беруть у нас лише готову продукцію, яка у нас вже є і яка на кілька штабелів краща, ніж у них. Це і системи керування, і двигуни, і ракети в цілому. Ми повинні розраховувати тільки на внутрішнього інвестора. А більш великим і надійним інвестором у космічній сфері буде держава", — сказав він. 

"Жодна країна не зацікавлена в розвитку конкурента для своєї галузі. За останні 5 років Ілон Маск отримав 2,6 млн. доларів від НАСА (Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США — ред.). Тільки в цьому році він отримав на два проєкти, які замовила НАСА у нього, 130 млн. доларів, тобто потужний замовник — держава дає можливість працювати. Я не думаю, що Америка чи інша країна готова вкладати свої кошти в нашу промисловість. У нас іноземний інвестор може з’явитись, якщо (українська — ред.) держава буде брати участь в паритетному фінансуванні проєкту та "за умови, якщо інвестор буде зацікавлений в кінцевому результаті спільної діяльності", — підсумував радник генерального директора Національного космічного агентства України Едуард Кузнєцов.

Фото: unsplash