"Ми несемо нові цінності на заміну дешевим понтам" — амбасадорка глобального партнерства Ранцевич про відчуття щастя по-скандинавськи

"Ми несемо нові цінності на заміну дешевим понтам" — амбасадорка глобального партнерства Ранцевич про відчуття щастя по-скандинавськи

Амбасадорка глобального партнерства та креативного мислення, а також консультантка з розвитку бізнесу Олена Ранцевич в ефірі виїзної студії Українського радіо у рамках програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" на конференції TEDxYouth@Kyiv 2019 розповіла, як скандинавські принципи щастя і моделювання життя через дизайн простору можуть змінити стосунки між людьми та чи можуть українці реалізувати ці принципи у своєму повсякденному житті.

0:00 0:00
10
1x

"У Швеції є філософія, яка називається "лагом". Вона перекладається як "баланс в усьому": баланс у споживанні природних ресурсів, баланс між роботою та відпочинком. Це про відносини з оточуючим світом. Відкритість та розумне споживання є принципами щастя. Потрібно бути простішим, забути про понти, споживати стільки, скільки потрібно та поважати комфорт інших", — зазначила Олена Ранцевич.

Активістка поєднала скандинавські принципи щастя і моделювання життя через дизайн простору у своєму колівінг-просторі Stockholm Studios під Києвом.

"Ми побудували дім, який повністю передає скандинавські цінності. Я робила дизайн інтер’єру цього будинку власноруч. Він у стилі шведського мінімалізму. Перший принцип північної архітектури — це багато денного світла. 30% наших фасадів застелені. Ми бачимо дуже багато сонця, світла, і шведи вважають, що природне світло освітлює наші душі. В інтер’єрі я використала білий колір стін як основний. Також є кілька основних акцентів — червоний або жовтий, які пробуджують нашу енергію та тримають нас у тонусі. У нашому інтер’єрі дуже мало деталей. Людина перебуває у центрі уваги, вона — найцінніше, і далі навколо себе створює атмосферу. Це один із принципів, як розкрити себе та свої здібності", — зазначила активістка.

 

Амбасадорка глобального партнерства Олена Ранцевич також прокоментувала, чи розділяють українці скандинавські цінності.

"Ці принципи не можна назвати суто скандинавськими. Ми просто про них забули. Слов’яни є дружелюбними, відкритими, ми впускаємо до свого дому нових людей. Ми створювали дім як місце сили для однодумців, для людей, які притягнуться до нас за принципом естетики. До нас приїжджають ті, кому подобається такий дизайн, такий спосіб життя. Наш основний продукт — це живе спілкування. Приїжджають подивитись, як ми живемо у балансі з природою, як ми балансуємо між роботою та відпочинком", — зауважила Ранцевич.

Крім того, консультантка з розвитку бізнесу підкреслила, що життя у місті в швидкому темпі виснажує й іноді провокує депресивні стани.

"Аби убезпечити себе від депресії та вигорання, радять виїжджати на природу, вимикати телефони та ноутбуки, єднатися з природою. Цей контакт розвиває інтуїцію, допомагає подумати про себе, поставити всіх на паузу і сказати: "Цей час я приділятиму лише собі".