Університети, які потрапляють до міжнародних рейтингів, отримують подвійний бонус — екс-заступниця міністра освіти

Університети, які потрапляють до міжнародних рейтингів, отримують подвійний бонус — екс-заступниця міністра освіти

Днями вийшов новий рейтинг університетів "World University Ranking" від Times Higher Education. Одразу шість українських ВНЗ увійшли до цього авторитетного списку. Які бонуси отримують від цього? Про це в ефірі Українського радіо розповіла народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Інна Совсун.

Нині до авторитетного рейтингу вищих навчальних закладів увійшли понад 1400 університетів з 92 країн світу. Україна потрапила в категорію місць "801-1000" з Львівським політехнічним національним університетом. Інші п’ять ВНЗ дістали місця в категорії "1000+". Це — Львівський національний університет ім. І. Франка, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Сумський державний університет, Київський національний університет ім. Т. Шевченка та Харківський національний університет ім. В. Каразіна.

Колишня заступниця міністра освіти, а нині членкиня Комітету Верховної Ради України з питань освіти Інна Совсун зазначила, що українські університети, які потрапляють до міжнародних рейтингів, отримують подвійний бонус. 

"Рейтинги — це те, на що треба орієнтуватися абітурієнтам. Є українські університети, які туди потрапляють, навіть якщо не досить високі місця, а є ті, що взагалі відсутні. Вочевидь для сильніших абітурієнтів це є знаком, що треба найперше звернути увагу саме на ці університети. Для більшості громадян України, коли вони думають про найсильніші ВНЗ, Сумський державний університет навряд чи буде першим, який спаде на думку. Однак, він працює над своїм розвитком, і його потрапляння в рейтинг є логічним. Можливо, для Сумського державного університету це є способом привабити до себе найсильніших абітурієнтів. Не менш важливі місця в рейтингу є й для міжнародної співпраці. Треба розуміти, що університет за своєю природою в силу своєї місії повинен бути міжнародним. Університети повинні рівнятися на міжнародні показники. В цьому сенсі місця в рейтингу є певним визнанням того, де знаходиться цей університет. Це певна реклама, це можливості знаходити закордонних партнерів для наукових досліджень", — розповіла вона.

Читати також: Чому українські студенти списують — пояснює екс-заступниця міністра освіти

За словами Інни Совсун, в світовому контексті місця українських ВНЗ в категорії "800+" не є дуже великою рекламою для університетів, але тут ще треба дивитись на рейтинги в межах окремих спеціальностей. "В деяких наших університетах можуть бути значно кращі показники в точних науках. Тут будуть кращі показники, аніж для університетів загалом",  — сказала вона.

Нагадаємо, що Міністерство освіти та науки України склало рейтинг найбільш популярних ВНЗ та спеціальностей в Україні. Так, у трійці лідерів у 2019 році виявилися Київський національний університет ім. Т. Шевченка, Львівський національний університет ім. І. Франка та НТУУ "Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського". Найпопулярнішими спеціальностями залишаються філологія, право і менеджмент.

На фото Інна Совсун. Джерело: Фейсбук.