Акторка "Дикого театру": ми не лише провокуємо глядача, ми наштовхуємо його на роздуми

Акторка "Дикого театру": ми не лише провокуємо глядача, ми наштовхуємо його на роздуми

Як гостросоціальні вистави "Дикого театру" відображають реальність у якій ми живемо, а також про гендерну рівність, насилля у сім’ї, моменти, коли опускаються руки розповідає гостя виїзної студії Українського радіо у рамках програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" на конференції TEDxYouth@Kyiv 2019 – акторка "Дикого театру" Наталка Кобізька.

0:00 0:00
10
1x

"Театр "Дикий", тому що ми необуздані, грубі та неокультурені. Ми дозволяємо собі все по- максимуму. Хто був на виставах "Дикого", може у цьому переконатися: починаючи від найбільшої радості і закінчуючи битвами, стріляниною, екшеном. І ця палітра емоцій та почуттів розвивається. Ми готуємо ще кілька проєктів, які здивують нашу аудиторію", —   зазначила акторка Наталка Кобізька

.

За словами Наталки, провокація, екшн та епатаж — головні інструменти взаємодії артистів з аудиторією. Ці вистави для креативних, свідомих глядачів. Вони можуть травмувати та викликати обурення, проте, вони відображають сучасну реальність.

"Зараз по-іншому ніяк. У нас є вистави, які можна прийти і спокійно подивитися. Ми не лише кричимо, б’ємось і провокуємо глядачів на дію чи емоцію. Ми наштовхуємо їх на роздуми. Наші глядачі мають бути сильними, аби побачити себе у персонажі, а потім переосмислити і зробити висновки з побачених історій. Часто у наших постановках ми говоримо про речі, в яких жінки й чоловіки бояться собі зізнатися", — зазначила акторка.

Наталка Кобізька також зауважила, що актори театру намагаються грати ті вистави, де проблематика сучасного світу яскраво виражена.

"Люди настільки глибоко занурюються у будь-які політичні, соціальні, екологічні питання, що ми маємо наздоганяти їхні бажання і відтворювати цю реальність через мистецтво. "Дикий театр", у цьому плані, рухається в ногу з часом. Проєкти та вистави, які ми створюємо точно є на часі. Вони, дійсно, хвилюють сьогоднішнього глядача. Ми радіємо, що можемо показати ту чи іншу сторону вирішення питання, ми даємо наочний прилад вирішення проблеми, але залишаємо глядачеві право вибору робити власні висновки", — зазначила акторка.

Також Наталка Кобізька поділилась враження від нової феміністичної вистави "Бути знизу".

"Зазвичай, коли ми її граємо, часто з глядацької зали виходять жінки. Так відбувається тому, що ми розказуємо про речі, у яких вони не можуть собі зізнатися. Ми відверто в очі говоримо про сімейне насилля, приниження, про те, як важливо бути жінкою, відстоювати свої права, про те, як важливо, аби чоловік чув тебе і ти не була для нього прислугою", — підкреслила акторка Наталка Кобізька.