Магера про розпуск ЦВК: можливо, це стосується переговорів у "нормандському форматі"

Магера про розпуск ЦВК: можливо, це стосується переговорів у "нормандському форматі"

Нова ЦВК буде потрібна владі для організації референдумів на випадок змін до Конституції чи угод в рамках "нормандського формату". Про це в ефірі Українського радіо розповів член Центральної виборчої комісії з 2004 року і заступник голови 2007–2018 років Андрій Магера.

0:00 0:00
10
1x

Андрій Магера пояснив, що може бути причиною зміни складу ЦВК.

"Це винятково припущення. Проте, давайте подумаємо про те, що найближчим часом президентським виборів очевидно не буде. Парламентських, щонайменше протягом одного року, також не буде. На місцевих виборах повноваження ЦВК суттєво урізані. Що ж тоді залишається серед повноважень ЦВК? Очевидно, що проведення всеукраїнського референдуму. А ситуація щодо подій на Сході України досі залишається нерозв’язаною. Найближчим часом знову будуть проведені переговори у "нормандському форматі". Я не виключаю того, що, можливо, західні партнери будуть змушувати Україну до якогось розв'язання цієї проблеми. І, на жаль, можливо, завдяки українським інтересам", — сказав він. 

За його словами, закону про проведення всеукраїнського референдуму на сьогодні немає.

"Але ви розумієте, що прийняти цей закон для теперішньої більшості Верховної Ради не є проблемою. До того ж навіть без такого закону. В історії є такі випадки, коли і вибори, і референдуми проводилися без такого закону. Давайте для прикладу візьмемо 1993 рік. Тоді Єльцин достроково припинив повноваження Верховної Ради тодішньої Російської республіки, проте закону про вибори до Державної думи не було. Що ж тоді було зроблено? Він видав указ і затвердив положення про вибори до Державної думи", — розповів Андрій Магера. 

За його словами, якщо вже і проводити якийсь референдум, то на основі закону. "Але в умовах, коли більшість населення країни вважає, що дотримання процедури є необов’язковим, ми можемо піти і таким шляхом", — додав він.  

Нагадаємо, сьогодні, 13 вересня, Верховна Рада України підтримала проєкт постанови про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії. Таке рішення депутати ухвалили 341 голосами на засіданні парламенту. "Проти" проголосував 41 депутат (фракції "Європейська солідарність" і "Голос").