Камерний ансамбль "Nota Bene Chamber Group" виступить з прем’єрою музики ізраїльських композиторів

Камерний ансамбль "Nota Bene Chamber Group" виступить з прем’єрою музики ізраїльських композиторів

У Києві 15–19 вересня відбудеться фестиваль камерної музики "КвінтоФест", який фактично відкриє новий концертний сезон у Національній філармонії України. Концертна менеджерка київського ансамблю "Nota Bene Chamber Group" Олена Передерій та соліст ансамблю, кларнетист Юрій Немировський розповіли про те, чого очікувати від колективу в новому сезоні.

Ваш колектив виступатиме 18 вересня у рамках фестивалю "КвінтоФест", і цим концертом ви відкриєте свій концертний сезон. Яку програму ви готуєте до цього концерту?

Юрій Немировський: Ми будемо представляти музику ізраїльських композиторів. Цей концерт складається здебільшого з прем’єр. Це буде музика ізраїльсько-американського композитора Офера Бен-Амотса, а також Іосіфа Дорфмана.

Чому ви обрали саме цю музику?

Юрій Немировський: Це прем’єри і, на нашу думку, така музика буде цікавою відвідувачам філармонії.

У нас відбувся дуже цікавий контакт з композитором, твори якого ми будемо виконувати, з Офером. Ми познайомилися з ним у Німеччині на літніх майстер-класах для композиторів та піаністів, куди ми були запрошені у якості ансамблю, який мав виконувати твори композиторів, які брали в них участь.

Це був цікавий творчий досвід і водночас це була дуже складна робота, тому що ми заздалегідь не мали партитур композицій, які ми мали виконувати. Уся робота над музикою відбувалася вже там, за присутності професорів.

Офер Бен-Амотс був одним з головних організаторів цих майстер-класів. Ми виконували його музику під час цієї літньої академії. Вона нам дуже сподобалася і ми вирішили, що маємо зробити цей проєкт у Києві.

У вас досить цікава програма концерту. Спершу ви гратимете сонату Шостаковича, потім Тріо пам’яті Шостаковича за авторством Дорфмана, а потім Тріо пам’яті І. Дорфмана за авторством Бен-Амотса. Виходить такий ланцюжок композицій.

Олена Передерій: Мені теж дуже подобається саме коцептуальність цієї програми. Шостакович мав велике значення для творчості Дорфмана. Дорфман – виходець з Радянського Союзу. Він навчався у Ленінградській консерваторії. На один із заходів, де Дорфман представляв свої твори, завітав Шостакович і дуже схвально відгукнувся про його музику. Сам Дорфман вважав, що Бах і Шостакович – це два таких містичних світила. Вони обоє були для нього абсолютами.

Прослідковується така лінія: Шостакович, потім Дорфман, а Офер ­– це учень Дорфмана, який продовжив цю лінію у ХХІ столітті.

Слухайте розмову повністю в ефірі Радіо Культура!

Фото - guide.kyivcity.gov.ua