Дослідити тіло за допомогою вишивки та шиття. У Києві триває виставка "Анатомічний атлас" Анастасії Подерв’янської

Дослідити тіло за допомогою вишивки та шиття. У Києві триває виставка "Анатомічний атлас" Анастасії Подерв’янської

У київській галереї Voloshyn Gallery триває персональна виставка мисткині Анастасії Подерв’янської "Анатомічний атлас". Авторка презентувала нову серію текстильних об’єктів-аплікацій, де дослідила тіло як конструкт засобами традиційних жіночих ремесел: вишивки та шиття. Детальніше про виставку в ефірі Українського радіо розповіли Анастасія Подерв’янська та галеристка Юлія Волошина.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

За словами мисткині, "Анатомічний атлас" не варто трактувати занадто буквально. У ньому, зокрема, можна натрапити на зображення, що є більш подібними до символів, які кожен може сприймати по-своєму, ніж до документації фактичного стану речей. 

фото - facebook.com/voloshyngallery

Складний та багатошаровий візуальний ряд авторка створює завдяки поєднанню багатьох технік. 

"У мене не було завдання зробити такий же анатомічний атлас як у підручниках, — розповідає Анастасія Подервянська. — Текстиль —  це інший, мій уявний світ, з якого я можу зробити більше, ніж можна собі уявити. Всі мої роботи зроблені вручну. Я не використовую ніяких сучасних технологій. Клаптики гарної тканини, старовинні серветки – за цим я полюю, це збираю і потім з усього цього народжуються мої твори". 

За словами Юлії Волошиної, у нас ніхто не працює професійно з сучасним текстилем і не робить з нього саме "contemporary art". 

"Мені дуже подобається, що Настя використовує і старовинні українські вишивки з рушників та серветок, сама вишиває вручну, бере якісь цікаві аплікації, навіть з дитячих футболок. Використовує паєтки. У неї є робота, яка мені дуже подобається, — "Єва". Нею можна навіть гратися, там змінюється малюнок, це — інтерактивна робота. Інтерактив, коли ти можеш роботу помацати, поспілкуватися — це один із засобів вираження художника",  — сказала вона. 

За словами Анастасії Подерв’янської, українське суспільство останнім часом почало краще сприймати текстиль.

"Я намагаюсь прорвати сприйняття текстилю як декоративно-ужиткового та жіночого рукоділля. Хочу зламати цей стереотип і показати людям, що це дійсно сучасне українське мистецтво", — пояснює вона. 

"Heart", "Love", серія "Анатомічний Атлас", 2019, 50X40, текстиль, ручна вишивка.

Анастасія Подерв’янська є донькою відомого українського художника Леся Подервянського. 

"На відкритті виставки мій батько сказав, що хотів мене за щось полаяти, але не знайшов за що", —  пожартувала мисткиня.

Всі представлені роботи експонуються вперше. Виставка триватиме до 6 жовтня за адресою: вул. Терещенківська, 13 (Voloshyn Gallery)
 

На фото: ліворуч — Анастасія Подерв’янська, праворуч — галеристка Юлія Волошина.