Йдеться про збільшення проблем для підприємців — Валентин Краснопьоров про ініціативи податкових змін

Йдеться про збільшення проблем для підприємців — Валентин Краснопьоров про ініціативи податкових змін

Законопроєкт № 1210, який передбачає зміни до Податкового кодексу, несе ризики погіршення умов діяльності для суб'єктів господарювання та для економіки в цілому. Про це заявляють Федерації роботодавців України і закликають відкликати його. Чи дійсно цей законопроєкт є небезпечним для вітчизняного бізнес-середовища? Про це в ефірі Українського радіо розповів політичний аналітик ГО "Сильні громади" Валентин Краснопьоров.

0:00 0:00
10
1x

За його словами, зараз варто говорити не так про законопроект № 1210, який дійсно є важким, як про законопроект № 1053−1 (Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг) та № 1073 (Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг), які Верховна Рада уже схвалила в першому читанні. 

Валентин Краснопьоров розповів, що загалом ці законопроекти збільшують адміністрування, не змінюють філософію податкової до штрафів і, власне, збільшують штрафи, їх кількість в п'ять разів.

"Нова влада вирішила боротися з тіньовою економікою, і перша проблема — це більше зачепить тих підприємців, хто переважно працює в "білу". Будь-які зміни до податків мають відбуватися з урахуванням думки практичних підприємців. Цього не було зроблено", — сказав він.  

За словами політичного аналітика, діє радянська податкова інституція, завдання якої штрафувати, збільшувати, обтяжувати видатки самих підприємців. "Йдеться про збільшення адміністрування, проблем для підприємців, що відбиватиметься і на цінах для населення", — уточнив Краснопьоров.

Читати також: Радник президента Олег Устенко назвав економічні виклики, які стоять перед новим парламентом і урядом

"Щоб робити детінізацію, треба зменшувати податки та зменшити адміністрування, а не йти шляхом детінізації через тиск", — додав експерт.

Також Краснопьоров розповів, що для мікробізнесу вводиться реєстратор розрахункових операцій (РРО), що не є правильним.

Нагадаємо, що вже з 2021 року всіх підприємців можуть зобов'язати використовувати реєстратор розрахункових операцій (РРО). До цієї дати від них буде звільнений бізнес з оборотом до 1 млн. гривень на рік, окрім тих, хто спеціалізується на торгівлі ювелірними виробами, ліками, складної побутової техніки, на яку передбачена гарантія, інтернет-торгівлі товарами і послугами, уживаним товаром, а також ресторанів, готелів, турагентств.