Чому варто розгадувати хоча б одну судоку щодня — розповідає експерт

Чому варто розгадувати хоча б одну судоку щодня — розповідає експерт

Сьогодні Міжнародний день судоку. Чим корисно розгадувати головоломки, в ефірі Радіо Промінь розповів кандидат фізико-математичних наук, доцент Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, ініціатор та організатор відкритого чемпіонату з судоку Анатолій Казмерчук.

"Я, як професійний математик, не відразу звертав увагу на головоломки, в тому числі на судоку, але по пам'яті мені було років 30, коли я вперше побачив судоку в одній з книжечок, які продавали в нас в книжкових магазинах. Звичайно, це дуже цікава, демократична і на перший погляд, така проста головоломка, яка захоплює величезні маси людей", — розповів Анатолій Казмерчук.

За його словами, в нього, крім судоку, є ще багато інших хобі, пов'язаних з розв'язуванням математичних задач: "У нас в Києві є така газета "Кросворди і головоломки", яка регулярно друкує не лише завдання з судоку, а й інші головоломки, й вона є дуже популярною в своєму колі. Розв'язування таких задач дає не лише величезне задоволення, але й натхнення в науці — математиці — винайти щось нове. Наш мозок відпочиває від професійної роботи, а при розв'язуванні таких головоломок ми можемо привідкрити нові резерви".

Анатолій Казмерчук також розповів про змагання з судоку, які проводяться в Прикарпатському університеті: "Ми традиційно проводимо наші змагання в університеті в міжнародний день числа Пі — 14 березня — і приурочуємо його також до дня математики в нашому університеті. Чепіонат відкритий і ми запрошуємо всіх бажаючих не лише з Івано-Франківська".

Нагадаємо, сьогодні міжнародний день судоку — логічної японської головоломки, яка визнана другою за популярністю після кубика рубика.

ФОТО: pixabay