На Прикарпатті триває театральний фестиваль "Коломийські представлення"

На Прикарпатті триває театральний фестиваль "Коломийські представлення"

У Коломийському драматичному театрі імені Івана Озаркевича 8 вересня розпочався ХІ Всеукраїнський театральний фестиваль "Коломийські представлення". Про це в ефірі Радіо Культура розповіла керівниця літературно-драматургічної частини Ольга Руданець.

"Були вагання чи продовжувати, чи зробити паузу, можливо, він вичерпав себе… І вчора відкриттям нашого фестивалю було стверджено, що фестиваль мусить бути. Він потрібен не тільки коломийському глядачу. Він потрібен колективам, які приїжджають, тому що це велике театральне спілкування людей різних, але в той же час об'єднаних однією життєвою метою – творити театр, одним захопленням, одним сценічним подихом. І це вчора відбулося на нашій сцені", — повідомила Ольга Руданець.

За художньо-мистецькою концепцією це фестиваль першовідкриттів, сценічних першопрочитань. Експерти, які працюють на фестивалі, зазначають, що він став виразним сценічним майданчиком саме для українського театрального мистецтва, хоч і приїздять колективи з-за кордону.

За словами Ольги Руданець, "першопрочитання" і "першовідкриття" не означає, що перший раз показана вистава.

"Коли ми відбираємо вистави для фестивалю, розглядаємо різні аспекти. Можливо, це перший, прем’єрний вихід яскравої молодої артистки, можливо, нове подання давно відомого класичного твору. Має відбутися "відкриття". Учора з приємністю "відкрили" виставу Рівненського театру "Останні строк". Вона не перший рік на сцені, але наскільки режисерський підхід новаторський – вікову роль Старуні зіграла зовсім юна артистка", — додала керівниця літературно-драматургічної частини Коломийського театру.

Всеукраїнський театральний фестиваль "Коломийські представлення" триватиме до 15 вересня.