Як зниження облікової ставки вплине на інфляцію і кредитування — пояснює Сергій Фурса

Як зниження облікової ставки вплине на інфляцію і кредитування — пояснює Сергій Фурса

Національний банк України знову знизив облікову ставку до 16,5%. Чи скоро облікова ставка сягне запланованих 8%? Чи вдасться зробити це і не розкрутити інфляційні процеси — про це все говорили в ефірі Українського радіо з економістом і інвестиційним банкіром Сергієм Фурсою.

Про те, чи обгрунтоване рішення НБУ про зниження облікової ставки до 16,5% Сергій Фурса каже:

"Обгрунтувати це рішення може лише сам Національний банк. Я вам можу лише сказати, що це рішення було очікуване і воно достатньо логічне. Ба більше, деякі спостерігачі чекали на те, що ще раніше буде Національний банк знижувати ставки. Саме на 0,5% більшість банкірів і чекали цього разу".

Щодо інфляційних загроз економіст поки не бачить приводів для паніки.

"Якщо б вони знизили вдвічі ставку - до 8%, як того вимагають деякі гарячі голови, то цілком можливо, що результат такого різкого зниження було б важко прогнозувати. І хто знає, як відреагувала система. Але вони дуже обережно діють, поступово знижують ставку. Тому я не думаю просто, що ці 0,5 відсотків вони навряд чи можуть розбудити інфляцію", — наголосив він.

Фурса вважає, що довести облікову ставку до 8% НБУ може до кінця наступного року.

До слова, зниження облікової ставки позначиться на кредитах.

"Стосовно кредитування, то ставки можуть знизитись. Але варто розуміти, що зараз у банків дуже багато грошей. Банки не кредитують не тому що висока ставка. Банки не кредитують, тому що небезпечно давати гроші. Бо на балансах банків з минулої кризи залишилася половина кредитів, які не працюють", — пояснив Сергій Фурса.

Нагадаємо, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16,5% річних із 6 вересня 2019 року. У липні регулятор знизив облікову ставку до 17%.

Сергій Фурса. Фото Інформаційний акцент