Кияни будуть сплачувати за проїзд єдиним е-квитком: що варто про це знати

Кияни будуть сплачувати за проїзд єдиним е-квитком: що варто про це знати

З 1 листопада кияни будуть сплачувати за проїзд єдиним квитком. Інші проїзні документи такі як квитки, жетони та пластикові картки виведуть із обігу. Більше про це в ефірі Радіо Промінь.

Єдиним електронним квитком можна буде користуватися в метро, автобусах, тролейбусах, трамваях. Навіть київський фунікулер працюватиме за цією системою. Все це ввійде в норму з 1 листопада.

Єдиний квиток існує у декількох варіантах: у вигляді транспортної карти Kyiv Smart Card, яку обов’язково потрібно зареєструвати у кабінеті користувача або у додатку, є "Картка киянина" і паперові квитки з QR-кодом, які будуть продаватися для того, аби проїхати лише один раз і в один бік в громадському транспорті. 

Фото — facebook.com/kyiv.smart.card

Маючи картку або чек, пасажир прикладатиме їх до валідатора, щоб система зчитала дані. Так само можна буде розраховуватися за допомогою смартфона із відкритим QR-кодом у додатку.

Придбати єдиний електронний квиток можна у касах метрополітену, у касах "Київпастрансу" та у спеціальних боксах.

Тарифи на всі види громадського транспорту також будуть єдиними. Вартість пластикової картки — 40 гривень. Одноразовий чек коштуватиме 8 гривень. Для карток, ймовірно, діятимуть такі тарифи за 1 поїдку: від 1 до 9 поїздок — по 8 грн, від 10 до 19  — по 7,70 грн за кожну, 20-29 поїдок  — 7.70 грн, 30-39 поїздок — 7,10 грн. Можна зекономити, якщо купувати відразу на 50 поїздок. Так вартість однієї поїздки складатиме 6,50 грн.

Картку можна поповнити у касах метрополітену, у касах "Київпастрансу", у боксах самообслуговування, платіжних порталах IPay та у мобільному додатку Приват24.

Електронний квиток планують зробити і для маршруток. Згідно з рішенням КМДА, приватні перевізники мають перейти на єдиний електронний квиток вже до кінця цього року. Вони купуватимуть валідатори та підключатимуть до системи власний рахунок.

Фото — facebook.com/kyivmetro