Зеленський зустрів українців, яких утримувала Росія

Зеленський зустрів українців, яких утримувала Росія

Президент України Володимир Зеленський в аеропорту зустрів українців, яких утримували в Росії. Перед цим з Борисполя вилетів російський літак і одночасно з одного з російських аеродромів — українське судно. На обох полонені для обміну. До України повертаються 35 осіб, серед них - 24 полонених моряки, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Павло Гриб та інші.

 З військового терміналу в Борисполі вилетів літак з утримуваними росіянами. Про це повідомила журналіст Українського радіо Ольга Шеремет з місця події.

Керівник РИА Новости Кирило Вишинський, якого підозрюють у держзраді, теж вилетів з ними. Фото Кирила Вишинського біля літака, який, ймовірно, мав забрати росіян для обміну, опублікувала російське інформагентство РИА Новости.

 

Посольство Росії в Україні в twitter опублікувало фото осіб, яких Україна передає Росії в рамках обміну.

Бойовика самоназваної ДНР, якого підозрюють у причетності до збиття Малайзійського Боїнга 2014-го на Донеччині і якого днями звільнили з-під варти під особисте зобов'язання, Володимира Цемаха теж є у списках на обмін, повідомило видання Українська правда.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова СБУ Іван Баканов та Генпрокурор Руслан Рябошапка прибули до аеропорту "Бориспіль". Також президент Володимир Зеленський прибув до аеропорту.

 

В аеропорту "Бориспіль" також перебуває адвокат українських моряків Микола Полозов, який прокоментував журналістам сьогоднішній обмін:

"Трибуналу абсолютно байдуже, яким чином Росія віддає моряків - разом з іншими політв’язнями, в обмін на когось. Трибунал сказав: повернути Україні моряків. Росія відзвітує, трибуналу скаже: ми повернули. Трибунал це задовольнить"

Нагадаємо, Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію звільнити три українських судна та 24-х утримуваних українських моряків і повернути їх у юрисдикцію України. 

У списку на обмін утримуваними між Україною і Росією особами 35 українців. Про це Українському Радіо сказав російський адвокат Марк Фейгін.

"За моєю інформацією російська сторона передає 35. А скільки передає українська сторона Росії - цього я не знаю. Що стосується російської сторони, то, за моєю інформацією, це 24 моряки та 11 засуджених в Росії українців. За різними статтями і політичними мотивами. Там із нових Артур Панов з Луганська, який був засуджений в Ростові-на-Дону. Решта — це Сенцов, Сущенко, Кольченко, Клих, Карпюк, Гриб, Сизонович, Балух і Бекіров”,  зазначив Фейгін.

Нагадаємо, 19 липня клопотання уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо звільнення військовополонених моряків передали російській стороні.

25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина", де вони й перебували під вартою до моменту обміну.

 

Нагадаємо, російські спецслужби затримали українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка в анексованому Криму в травні 2014 року. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. "Суд" призначив Сенцову 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обвинувачені своєї провини не визнали. 

Олег Сенцов, який повернувся до України, фото - Facebook.com