Як мають працювати журналісти в умовах війни — розповідає правозахисниця Тетяна Печончик

Як мають працювати журналісти в умовах війни — розповідає правозахисниця Тетяна Печончик

У Харкові 5–6 вересня вже вп'яте проходить "Донбас Медіа Форум". Гасло цьогорічного форуму: "Час обирати журналістські стандарти". Про журналістику в умовах війни говорили в ефірі виїзної студії Українського радіо з головою правління Центру інформації про права людини Тетяною Печончик.

0:00 0:00
10
1x

Тетяна Печончик упевнена, що за 5 років війни на Донбасі цензури у ЗМІ як такої не з'явилося.

"Ми бачимо, що на рівні законодавства, на щастя, не сталося того такого, непропорційного, закручування гайок. Тобто були деякі спроби в парламенті… Але, мені здається, що не сталося такого драматичного наступу. Хоча зрозуміло, що ситуація війни накладає певні обмеження… Більшою проблемою є самоцензура саме в журналістів", — наголосила вона.

Експертка зауважила, що в умовах війни для журналістів все ж є певні правила і стандарти:

"Цензура в нас заборонена Конституцією… Я не знаю, як можна виправдати випадки цензури під час війни, але, звичайно, є певні правила, які не підпадають під категорію цензури. Це те, що журналісти, коли вони висвітлюють ситуації ведення бойових дій, пересування Збройних сил, не повинні повідомляти якісь деталі щодо кількісного складу, щодо техніки і так далі. Тому важливо, щоб журналісти, які саме працюють в зоні ведення військових дій, щоб вони всі ці правила знали. Щоб вони, висвітлюючи збройний конфлікт, не передавали у відкритий канал інформацію, яка може використовуватися ворогом, щоб нанести удари".

Печончик наголосила, що дуже важливо, щоб журналісти проходили відповідні навчання й вивчали ці правила.

"Це потрібно для збереження життя наших військовослужбовців", — упевнена вона.

Читайте також: У Харкові на "Донбас Медіа Форумі" працюватиме виїзна студія Українського радіо

Військовий конфлікт на частині Донбасу розпочався у квітні 2014 року. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводиться антитерористична операція, а з травня 2018 року — операція Об'єднаних сил.

За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України, з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули від 12800 до 13 000 осіб. Серед загиблих, зокрема, понад 3300 мирних жителів та приблизно 4000 військовослужбовців української армії. Також загинуло понад 5500 бойовиків, яких підтримує Росія. Багато кого вважають зниклими безвісти.

Тетяна Печончик. Фото Facebook