Держава поки не створила механізму для письмової згоди на трансплантацію — коментує Ірина Заславець

Держава поки не створила механізму для письмової згоди на трансплантацію — коментує Ірина Заславець

3 вересня міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський перший з міністрів нового уряду публічно висловився про свою готовність стати донором органів. Засновниця ГО "Всеукраїнська платформа донорства "iDonor" Ірина Заславець в ефірі Радіо Промінь зауважила, наскільки важливо узаконити механізм письмової згоди щодо трансплантації.

"В Україні діє презумпція незгоди. Тобто посмертно можна буде вилучати органи тільки в людини, яка за життя написала відповідну згоду або, у разі смерті, таку згоду висловлять рідні людини, якщо за життя вона не висловлювалась. Звісно, це має бути узаконено письмово або хоча б проговорено з близькими людьми", — зазначила Ірина Заславець.

Заславець зауважила, що наразі Міністерство охорони здоров’я не запровадило механізм для письмової згоди на трансплантацію, і тому у громадян немає можливості піти до сімейного лікаря і зафіксувати цю згоду та внести її до реєстру.

Читйте також: Що зміниться з 2020 року для осіб, які потребують трансплантації органів — розповідає експерт

"Посмертне донорство у нас узаконено з 1999 року. Просто воно не до кінця врегульовано. Немає механізмів для того, аби воно було. Держава поки не створила механізму для письмової згоди. Ці згоди не фіксують тільки через те, що поки реєстру, який мав запуститися у квітні, не введено в дію. Ні міністр, ні президент не мають можливості піти до сімейного лікаря і зафіксувати цю згоду і внести в систему", — сказала вона.

Фото — pexels.com