Чи став візит Зеленського до Варшави "проривом" — пояснює експерт

Чи став візит Зеленського до Варшави "проривом" — пояснює експерт

Президент Володимир Зеленський охарактеризував свої переговори у Варшаві так: "це не відлига у відносинах, а прорив". У чому були прориви і чи були вони, а також про українсько-польські відносини говорили в ефірі Українського Радіо з редактором інтернет-видання "Європейська правда" Юрієм Панченком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Дійсно, відносини вийшли на новий рівень. Справа в тому, що останні два роки українсько-польські відносини знаходилися у глибокій кризі, спричиненій через політику пам'яті. В нас були великі проблеми", — зазанчив Панченко.

За його словами, спочатку проблеми були з польської сторони після знищення низки українських поховальних пам'яток, які поляки не визнають похвальними пам'ятками. А після цього, введення Україною мораторію на пошуково-ексгумаційні роботи, що дуже обурило поляків.

"Президент Зеленський анонсував скасування мораторію. Це рішення може прийняти лише Кабмін. Але, очевидно, немає сумніву, що воно буде прийнято. Що, звийно, дуже потішило поляків. І можна говорити про те, що тепер, певною мірою, можна сподіватися на посилення економічної співпраці", — зауважив Юрій Панченко.

Проте, він наголосив, що очікувати якихось зустрічних поступок з боку поляків навряд чи варто.

Окрім цього, під час візиту Зеленського, було підписано декларацію про наміри щодо газової співпраці. Хоча інфраструктура польська буде готова до транзиту газу в Україну тільки до 2022 року.

"Це дуже серйозний меморандум. Він був підписаний паралельно до візиту Зеленського. Це дещо паралельні процеси, але тим не менш. Це надзвичайно важливий момент, який дає нам можливість, нехай і за кілька років, однак залучати американський зріджений газ і таким чином повністю компенсувати російський",— пояснив Панченко.

Нагадаємо, 31 серпня і 1 вересня президент Володимир Зеленський перебував з візитом у Польщі.

Володимир Зеленський. Фото з сайту президента