Сценаристи фільму "Заборонений": про Стуса за 28 років незалежності не було знято жодного фільму

Сценаристи фільму "Заборонений": про Стуса за 28 років незалежності не було знято жодного фільму

Про те, наскільки зараз важливо знати про Василя Стуса та про фільм і книгу "Заборонений", говорили в ефірі Українського Радіо з авторами сценарію Сергієм Дзюбою та Артемієм Кірсановим.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Незабаром на екрани виходить фільм про українського поета, перекладача і правозахисника Василя Стуса під назвою "Заборонений". Та ще рік тому стрічка про українського дисидента була під загрозою. Неабиякий галас у суспільстві спричинила сцена суду над Стусом, де за сценарієм є фігура Віктора Медведчука — український політик, нині народний депутат від фракції "Опозиційна платформа — За життя".

Як тоді повідомляли ЗМІ, зі сценарію видалили всі згадки про Медведучка, який тоді був захисником в процесі над поетом, хоча сам Стус від нього відмовився. Тоді творці фільму розповідали, що від них нібито вимагали прибрати сцену суду.

Проте, як розповів Артемій Кірсанов, завершилося все тим, що сцену все-таки відзняли, зафільмували.

Сценаристи додали, що сцена з Медведчуком має досить великий хронометраж у фильмі  близько 9 хвилин, що є десятою частиною фільму. Сцена суду розташована по центру картини, розділяючи саму сюжетну історію на три частини.

Про те, чому сценаристи вирішили взятися за історію Василя Стуса, Кірсанов каже:

"Ми звернули увагу, що про Василя Стуса за 28 років незалежності не було знято жодного фільму". 

Сергій Дзюба сподівається, що цей фільм має зацікавити й молодь.

"Ми саме для молоді й робили цей фільм. Тому що цей фільм жанровий, він не документальний. Він заснований на документальних фактах, але в нього є конкретний жанр. Це жанр, можна назвати його, біографічний триллер. Бо це історія про те, як загинув Василь Стус", зазначив Дзюба.

Сценаристи фільму "Заборонений" Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. Фото Українське Радіо