Як спокійно влаштуватися на роботу і не хвилюватися на новому робочому місці — пояснює психотерапевтка

Як спокійно влаштуватися на роботу і не хвилюватися на новому робочому місці — пояснює психотерапевтка

Як позбутися тривоги на новій роботі та спокійно адаптуватися в незвичних для себе робочих умовах? Про це в ефірі Радіо Промінь розповідає лікарка-психологиня та психотерапевтка Анастасія Осадча.

За словами експертки, тривога є нормальним явищем, адже вона — базове налаштування, яке рятувало нас від загроз впродовж всього існування людства. 

"Зараз нам не треба рятуватись від хижаків або ворожих племен, але еквівалент цієї біологічної тривоги отримав соціальне забарвлення. Це, зокрема, тривога перед новою діяльністю, новою роботою чи будь-чим іншим. Це такий "привіт" від наших пращурів", — розповіла Анастасія Осадча. 

Психотерапевтка виділила два важливих компоненти, на які варто звернути увагу у процесі пошуку роботи і в переддень виходу на нове робоче місце. 

"Тривога може набувати форми страхів. Яка різниця між ними? Тривога має дифузний характер, є абстрактною, це побоювання невідомого, а страх має конкретику. Коли хтось боїться зробити перший крок у новій діяльності, то йдеться саме про тривогу. Вона направлена на майбутнє. Коли хтось ще не почав діяти, то попереду забагато варіантів розвитку подій. Звичайно, наш мозок в шоці від цього. Найголовніше — зупинити себе у цьому потоці думок і дати відповідь на питання: "Де я в даний момент фізично та емоційно знаходжусь?", "Що відбувається в реальності?", "На що спрямований мій найближчий крок"? Тут ми переходимо до другого компонента. Слона варто їсти шматочками. Якщо поділити роботу на ділянки, то це не буде виглядати так страшно та загрозливо", — розповіла вона. 

Анастасія Осадча розповіла, що у своїй психотерапевтичній практиці стикається з тим, що людина чекає поки пройде страх і лише тоді вона зможе діяти.

"Він не пройде — це норма. У нас є дві базові емоції — страх та цікавість. В той момент, коли цікавості стає хоча б трохи більше, аніж страху, людина отримує можливість внутрішньо діяти. Моя універсальна рекомендація: прислухатися до себе. В той момент, коли цікавості стало більше, не закриваючи очі на свій страх, бо він може бути доволі продуктивним, треба починати діяти", — сказала психотерапевтка. 

За її словами, на новому робочу місці цікавості більш ніж достатньо, але тривога теж обов'язково виникне.

Нагадаємо, що раніше психолог Денис Лавриненко детально розповів, як налаштувалися на роботу після відпустки і не впасти у депресію. 

Фото: unsplash