Перше офіційне відзначення Дня пам'яті загиблих захисників — як реагують військові

Перше офіційне відзначення Дня пам'яті загиблих захисників — як реагують військові

Сьогодні в Україні вперше відзначають День пам'яті загиблих захисників України. Як ставляться військові до цієї дати, про запровадження якого під час урочистостей на День Незалежності повідомив президент Володимир Зеленський, — розповіли Радіо Культура історик, дослідник українського визвольного руху, учасник АТО Назар Розлуцький та боєць батальйону "Донбас", ветеран АТО, учасник Іловайської операції Вадим Гайдін.

 

 "З однієї точки зору, дата коректна та потрібна, а з іншої — є запитання. Для Іловайську, як на мене, мала бути окрема дата, у зв'язку з вагою самої події. Її треба було б відокремити, щоб вона не затьмарилась. Всі люди, які загинули за Україну, мають бути вшановані, але Іловайськ мав би бути відокремленим", —  розповів Вадим Гайдін.

Його колега Назар Розлуцький також висловився з цього питання: "День пам'яті всіх полеглих за волю України обов'язково має бути. В нас є багато таких свят, тому часто буває, що всьому не встигають приділяти увагу. Тому можливо треба мати окрему мілітарну дату для всіх подібних свят. Ми знаємо про Іловайськ, Крути, героїв УПА, козаччину, але я ще не маю готової думки з цього питання, треба знати всі "за" і "проти"".

Ці дати важливі, на думку військових, оскільки для багатьох людей навіть зараз, через п'ять років після Іловайська, треба пояснювати прості речі щодо того, хто воює на Сході України.

"Для нас це було зрозуміло ще в 2014 році,  коли Росія захопила Крим. Коли в Краматорську і інших містах почали захоплювати райвідділки, видно було, що це не шахтарі, які купили російську форму і зброю. Якщо ти розбираєшся в людях, видно що це військові, навіть коли в них немає документів. А вже в Іловайську були задіяні багатотисячні бригади професіоналів", —  пояснює Вадим Гайдін.

Проте, за словами Розлуцького, багато людей на Сході не були задіяні, і не хочуть думати, аналізувати, не цікавляться новинами: "Знають, що на Сході хтось із кимось воює і не хочуть вникати. Пропаганда в Україні недостатня, проте, що таке достатній рівень? Росія, де пропаганда працює, вирішує питання, які перед собою ставить".

"Навесні 2014 року багато військових не хотіло воювати проти Росії, бо в них там родичі, друзі", — додає Вадим Гайдін.

Також історик Назар Розлуцький звернув увагу, що зараз проходить виставка, присвячена добровольцю із США Маркіяну Паславському, який загинув на Донбасі, яка триватиме до 20 жовтня в Музеї української діаспори. 

Читати також: У Києві стартує виставка, присвячена добровольцю з США Маркіяну Паславському, який загинув на Донбасі

"Ми потрапили з Маркіяном до одного підрозділу, де й потоваришували. Потім в одну роту, вирушили разом до Ізюму, а потім у Слов'янськ. На виставку я передав, перш за все, фотографії. Там є фото, які робив командир відділення, я і журналісти. Я робив багато, бо мав тоді фотоапарат. На жаль, фото, які знімав Маркіян, зникли разом з його планшетом. Також я передав особисті речі, каску і нагороди, якими нагороджений Маркіян "Франко" Паславський", — розповів Вадим Гайдін.

Нагадаємо, сьогодні в Україні вперше офіційно відзначають День пам’яті загиблих захисників. Для вшанування пам’яті загиблих обрали саме цей день, оскільки 29 серпня 2014 року в Іловайському котлі на Сході України загинула найбільша кількість українських військових.

Лише за офіційними даними, тоді загинули 366 військових, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, а 84 досі вважаються зниклими безвісти.

 

 

ФОТО: ЕспресоTV