Критичне мислення: чому воно важливе і як його сформувати

Критичне мислення: чому воно важливе і як його сформувати

Вміння критично мислити дуже важливе для розвитку особистості. У чому цінність критичного мислення і як його сформувати дізнайтеся в подкасті спецпроєкту Українського радіо — "Еволюція виборця".

Критичне мислення допомагає людині формувати свій унікальний погляд на явища та процеси і, керуючись логікою, вибудовувати систему аргументації для доведення власних думок. Крім того, вміння аналізувати інформацію зменшує шанси на інтелектуальну капітуляцію та вірогідність стати на бік конвеєрного мислення. Видатний французький філософ і математик Рене Декарт взагалі вважав, що лише принцип "сумнівайся в усьому" (що по суті і є формулою критичного мислення) може допомогти пізнати світ.

У загальному розумінні критичне мислення – це мислення вищого рівня, ніж просто мислення. Американський професор Девід Клустер виокремив 5 характеристик критичного мислення: це мислення самостійне, узагальнене, проблемне і оціночне, аргументоване, а також соціальне.

Щоб розвинути в собі критичне мислення, потрібно дотримуватися певних правил під час роботи з інформацією:

Звертайтеся до першоджерела. Особливо, коли йдеться про плітки. Це найпоширеніше джерело інформації, але далеко не завжди перевіреної і правдивої. Потрібно вивчати інформацію в її первісному вигляді і робити власні висновки, виходячи з особистого досвіду і знань.

Не довіряйте авторитетам. Щоб розуміти першопричини, треба вчитися довіряти лише тому, що бачите на власні очі, без використання призми чужого сприйняття. Звісно, на досвід і знання вчених та мислителів варто покладатися, але це має бути лише інструмент пізнання, а не заміна власної думки.

Правильне засвоєння інформації. Виробити його можна таким чином. Прочитайте текст (або перегляньте відео), випішить з нього основі тези, а потім відтворіть цю інформацію словами, опираючись на виписані тези.

Самостійне написання текстів. Це також сприяє виробленню критичного мислення. Не копіювання, а ефективна робота з інформацією: її структурування, відсіювання сумнівних даних, власні висновки. Думки інших спеціалістів досліджувати варто, але не для того, щоб заховати за ними власні. Найпростіший спосіб виконання такої вправи – рецензія на прочитану книгу.

Загалом, думка, вироблена самостійно, може як спантеличити вас своєю несподіваністю, так і виявитися загальноприйнятою. Раптом може з’ясуватися, що подібні висновки належать послідовникам певної школи, або їх висловлювали раніше інші люди. Але не важливо, чи думав так хтось і колись. Головне, що це ваші власні думки і висновки, яким ви можете довіряти. Вам їх не нав’язали, не продали, не подарували.

Критично мисляча людина є стійкою до маніпуляцій. Вона не стане жертвою стереотипів чи думок натовпу. Це окрема категорія людей, здатних проникати в сутність речей і фактів, знаходити відповіді на питання, що не дають спокою людству, і генерувати нові ідеї.

Спецпроект Українського радіо "Еволюція виборця" — це 20 аналітичних ефірів та 3 публічні заходи. Його основні завдання: аналізувати сучасні політтехнології та методи впливу, робити факт-чекінг заяв представників різних політичних сил, розвінчувати маніпуляції, міфи та фейки. Його мета: сприяти розвитку критичного мислення громадян, аби вони об'єктивно оцінювали те, що відбувається, та могли робити вільний, усвідомлений вибір.

Слухати всі ток-шоу.

Слухайте спецпроєкт у вівторок та четвер, початок о 18:10.

Проєкт реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".