В Україні до 6 вересня триває конкурс для видавців, які зможуть поїхати до Великої Британії для обміну досвідом

В Україні до 6 вересня триває конкурс для видавців, які зможуть поїхати до Великої Британії для обміну досвідом

До 6 вересня триває конкурс на міжнародну програму обміну видавців, оголошений Британської Радою. Обрані учасники зможуть поїхати до Великої Британії та познайомитись з роботою своїх англійських колег. Більше про умови участі Радіо Культура розповіла менеджерка мистецьких програм Британської ради Дар'я Стокоз.

"Програма призначена для українських видавців, які мають досвід роботи від 2 до 6 років, і спрямована на вибудовування зв'язків між Україною та Британією. Хоча ми працюємо не лише для цих країн. Також ми запрошуємо до участі видавців з Грузії та Туреччини. У Великобританії зараз є великий інтерес до перекладної літератури, зокрема, до польської і турецької. Плюс, цього року Україна була вперше представлена на Лондонському книжковому ярмарку зі своїм стендом. Ця подія є визнаною на міжнародному рівні, і я зауважу, що це не типовий для нас ярмарок, де ми купуємо книжки, а бізнес-майданчик для купівлі-продажу прав та встановлення контактів. Тому зараз дуже важливо допомогти видавцям ці контакти встановити. Адже за кордоном наш ринок не дуже відомий. Наші учасники стають адвокатами українського видавничого сектору", — розповіла Дар'я Стокоз.

За її словами, в Україні не так добре розвинутий інститут літагентства, як у Британії:

"Там є позиції, які у нас не зовсім зайняті. В нас ринок має свої правила. Видавнича галузь посідає одне з топових місць, це справді креативна економіка. Тут ми з Британією йдемо паралельно. Але процеси відмінні. Плюс, доступність даних: звіти, скільки продано книг, які деякі видавці можуть подавати в книжкову палату. Але не зовсім повна інформація, бо ще немає прозорих правил".

Читайте також — Курков: книжкові фестивалі замінюють книжковий ринок, бо у нас його реально немає

"Учасники матимуть тижневу поїздку до Великобританії, де вони зустрічатимуться з ключовими фігурами британського видавничого сектору. Окрім того, це можливість і для британських видавців, які також братимуть участь: в Англії оголошено конкурс на пошук шести видавців. Коли всі будуть знайдені, ми їх поєднаємо в робочі пари, і по приїзду до Британії, кожна пара проведене робочий день у конкретному видавництві", — коментує менеджерка мистецьких програм.

Вона звертає увагу, що видавці, яких відібрали, після програми повернуться в Україну, будуть на зв'язку зі своїми партнерами з Британії. А наступного року приймуть в себе британських колег, яким тут проведуть ознайомлення.

"Також кожен видавець може написати заявку на отримання фонду в розмірі 3 тисяч фунтів стерлінгів для власного розвитку".

Конкурс триватиме до 6 вересня. Ознайомитися з правилами подачі заявок можна на сайті Британської ради. 

Фото - pixabay.com